Sistemes locals d'innovació turístics: un model conceptual aplicat a la Costa Brava Centre

Author

Prats Planagumà, Lluís

Director

Dupuy, Claude

Molina-Morales, Francesc Xavier

Guia, Jaume

Date of defense

2005-10-25

ISBN

8469010336



Department/Institute

Universitat Jaume I. Unitat Predepartamental d'Administració d'Empreses i Màrqueting

Abstract

Hem estructurat aquesta tesi seguint l'esquema clàssic que combina els aspectes descriptius, analítics, i prescriptius.<br/>Inicialment doncs, tractem la naturalesa del concepte d'avantatge competitiu a través dels processos competitius que ens permeten assolir aquest avantatge. Aquest és el pas previ per entrar a descriure breument un dels conceptes clau d'aquesta tesi com és la innovació, entesa com l'element que ens permet detectar la generació de valor empresarial, a través de procés de generació de coneixement i aprenentatge col·lectiu.<br/>Aquest procés d'innovació present en teories competitives basades en el territori com ara els districtes industrials, clusters, o sistemes d'innovació, entre altres, creiem que es veu recolzat a través de l'anàlisi de xarxes socials enteses com les relacions establertes entre dos o més elements.<br/>Seguidament entrarem a analitzar des de l'òptica turística tots aquests aspectes, fent especial atenció a la incidència de la innovació i les xarxes relacionals en les destinacions turístiques, aquestes darreres enteses com la unitat d'anàlisi idònia degut a que engloba l'element relacional i territorial del turisme al igual que un cert grau d'homogeneïtzació entre els agents que les conformen.<br/>És doncs el concepte de sistemes locals d'innovació turístics (SLIT), el que ens permet casar l'anàlisi del turisme, la innovació, les xarxes socials, i la destinació, i és aquest el model conceptual que aportem com a eina per a l'anàlisi de la capacitat d'innovació de les destinacions turístiques.<br/>Finalment, i per tal d'il·lustrar el model i l'eina d'aplicació, observem i analitzem el cas de la Costa Brava Centre, a través dels aspectes relacionals mencionats per a posteriorment obtenir-ne els resultats que ens permetin realitzar les prescripcions pertinents per tal de ser utilitzades per els gestors i planificadors de la destinació, al igual que per als agents individuals de la mateixa.

Keywords

destinació; Costa Brava; competitivitat; sistemes d'innovació; innovació; turisme; planificació; gestió; serveis

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Organització d'Empreses

Documents

prats.pdf

1.970Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)