La selección y expansión de mercados exteriores en la internacionalización de las empresas catalanas: un análisis empírico

Author

Cos Sánchez, Pilar

Director

Colom Gorgues, Antonio

Date of defense

2012-12-14

Legal Deposit

L.282-2013

Pages

338 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

En la presente tesis se analiza el comportamiento exportador de la empresa española y de la industria exportadora catalana en particular, acotando el amplio espectro del análisis de la internacionalización de las organizaciones y focalizando nuestro estudio en un ámbito específico que nos ha permitido profundizar en el mismo. De esta forma, en primer lugar se determinan los factores y el proceso que, según la literatura existente y tras un análisis del comercio internacional de Cataluña, influyen en las empresas en la selección de mercados exteriores, como decisión de vital importancia en su internacionalización. Y, en segundo lugar, sobre la base de un marco teórico y de la revisión de trabajos empíricos, se realiza un análisis de la muestra de la ESEE correspondiente a las industrias catalanas exportadoras, con el fin de identificar las características específicas de la empresa y los factores del marketing y del mercado que se asocian a una mayor diversificación geográfica de las ventas exteriores, para concluir con el estudio de su influencia sobre el éxito exportador.


En aquesta tesi s’analitza el comportament exportador de l’empresa espanyola i de la indústria exportadora catalana en particular, acotant l’ampli espectre de l’anàlisi de la internacionalització de les organitzacions i focalitzant el nostre estudi en un àmbit específic que ens ha permès aprofundir-hi. D’aquesta manera, en primer lloc es determinen els factors i el procés que, segons la literatura existent i després d’una anàlisi del comerç internacional de Catalunya, influeixen en les empreses en la selecció de mercats exteriors, com a decisió de vital importància en la seva internacionalització. I, en segon lloc, sobre la base d’un marc teòric i de la revisió de treballs empírics, es realitza una anàlisi de la mostra de l’ESEE corresponent a les indústries catalanes exportadores, amb la finalitat d’identificar les característiques específiques de l’empresa i els factors del màrqueting i del mercat que s’associen a una major diversificació geogràfica de les vendes exteriors, per concloure amb l’estudi de la seva influència sobre l’èxit exportador.


This thesis analyses the exporting behaviour of Spanish companies and the Catalan export industry in particular, limiting the vast analysis spectrum of the internationalisation of organizations and focusing our study in a particular area that has allowed us to delve deeper into it. Thus, we first determine the factors and process that, according to existing literature and after an analysis of international trade in Catalonia, influence enterprises in the international market selection, as a vital decision in its internationalisation. And, secondly, on the basis of a theoretical context and the review of empirical works, we carry out an analysis of the sample of the ESEE corresponding to Catalan export industries, in order to identify the specific characteristics of the company and the marketing and market factors which are associated with a greater international diversification, concluding with a study of their influence on export success.

Keywords

Selección mercados exteriores; Estrategia de expansión internacional; Internacionalización; Selecció mercats exteriors; Estrategia d'expansió internacional; Internacionalització; International market selection; Export market expansion strategy; Internationalization

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Comercialització i Investigació de Mercats

Documents

Tpcs1de1.pdf

2.558Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)