El paraíso en venta. Desarrollo, etnicidad y ambientalismo en la frontera sur del Yasuní (Amazonía ecuatoriana)

Author

Martínez Sastre, Javier

Director

Bretón, Víctor

Date of defense

2014-02-28

Legal Deposit

L.411-2014

Pages

373 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història de l'Art i Història Social

Abstract

Aquesta investigació analitza la interacció entre el desenvolupament, la identitat ètnica i l'ambientalisme i com aquesta ha influït en el procés d'incorporació de la conca baixa del riu Curaray (Amazònia equatoriana) a l'Estat equatorià. Es tracta d'una zona molt dinàmica que va quedar deshabitada a partir de mitjans del segle XX i va ser després objecte de projectes de recolonització per la seva importància geoestratègica i econòmica. Els principals van ser, primer, l'estatal vinculat a les polítiques desarrollistes entre les dècades dels setanta i vuitanta, el fracàs de les quals va permetre, després, la intervenció de les elits indígenes que, amb un discurs ètnic i ambientalista, van obtenir recursos econòmics derivats de la cooperació internacional. D'aquesta manera, va ser possible consolidar una xarxa de cinc petites comunitats, que van aconseguir reconeixement jurídic en 2007 i legalització territorial en 2010. A partir de l'etnografia i de la etnohistòria, la tesi se centra en l'anàlisi dels canvis econòmics, socials i polítics en aquesta regió a través de la influència dels discursos ètnics, ambientalistes i desarrollistes.


Esta investigación analiza la interacción entre el desarrollo, la identidad étnica y el ambientalismo y cómo ésta ha influido en el proceso de incorporación de la cuenca baja del río Curaray (Amazonía ecuatoriana) al Estado ecuatoriano. Se trata de una zona muy dinámica que quedó deshabitada a partir de mediados del siglo XX y fue luego objeto de proyectos de recolonización por su importancia geoestratégica y económica. Los principales fueron, primero, el estatal vinculado a las políticas desarrollistas entre las décadas de los setenta y ochenta, cuyo fracaso permitió, luego, la intervención de las élites indígenas que, con un discurso étnico y ambientalista, obtuvieron recursos económicos derivados de la cooperación internacional. De esta manera, fue posible consolidar una red de cinco pequeñas comunidades, que consiguieron reconocimiento jurídico en 2007 y legalización territorial en 2010. A partir de la etnografía y de la etnohistoria, la tesis se centra en el análisis de los cambios económicos, sociales y políticos en esta región a través de la influencia de los discursos étnicos, ambientalistas y desarrollistas.


This research analyzes the interaction between development, ethnicity and environmentalism and how it has influenced the process of incorporation of the Low Curaray Basin (Ecuadorian Amazon) into the Ecuadorian State. This was a very dynamic area that remained uninhabited since the mid-XXth century and was then the subject of projects of recolonization due to its geostrategic and economic importance. The most relevant projects were, first, the one of the State linked to development policies between the 70’s and 80’s, whose failure allowed, later, the involvement of indigenous elites that obtained big economic resources from international cooperation, using an ethnic and environmental discourse. So, it was possible to build a network of five small communities and they got legal recognition in 2007 and territorial legalization in 2010. From ethnography and ethnohistory, the thesis focuses on the analysis of economic, social and political changes in the region through the influence of ethnic, environmental and developmental discourses.

Keywords

Desenvolupament; Ambientalisme; Etnicitat; Amazònia equatoriana; Desarrollo; Etnicidad; Territorio; Development; Ethnicity; Ecuadorian Amazon

Subjects

39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life

Knowledge Area

Antropologia Social

Documents

Tjms1de1.pdf

6.609Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)