De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer

Autor/a

Aleu i Riera, Dolors

Director/a

Giné y Partagás, Juan

Fecha de defensa

1882-10-16

ISBN

9788469238073

Depósito Legal

B.29635-2009



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Departament de Medicina

Resumen

PRESENTACIÓ DE L'AUTORA:<br/><br/>Ens complau de recuperar un document excepcional: la tesi doctoral de Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que el 1882 es convertí en la primera dona llicenciada de l'Estat espanyol. <br/>Nascuda a Barcelona el 3 d'abril de 1857, Dolors Aleu va acabar el batxillerat el mes de juliol del 1874 i al setembre d'aquell mateix any ingressà a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Tot i que acabà els estudis el 1879, no va rebre l'autorització per fer l'examen de llicenciatura fins el 4 d'abril de 1882 i s'examinà el 19 de juny d'aquell any, que aprovà amb "Excel.lent", i amb la qual fou la primera dona a Espanya que obtingué la llicenciatura. Al final de setembre del 1882, aconseguí el grau de doctorat a Madrid. <br/>La doctora Aleu i Riera portà una vida professional molt activa durant 25 anys, especialitzant-se en ginecologia i medicina infantil. Fou professora d'higiene domèstica a l'Acadèmia per a la Il·lustració de la Dona, fundada per Esmeralda Cervantes, i que funcionava al número 10 de la Rambla de Canaletes. A banda de la seva tesi doctoral (publicada el 1883 i que recuperem ara), va escriure molts textos de caràcter divulgatiu, orientats a millorar la qualitat de vida de les dones, especialment en l'àmbit de la maternitat, com ara "Consejos a una madre sobre el régimen, limpieza, vestidos, sueño, ejercicio y entretenimiento de los niños".<br/>La present edició prové de l'exemplar imprés dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.

Palabras clave

Segle XIX; Història de la Catalunya contemporània; Dolors Aleu i Riera; Educació de la dona; Història de la professió de medicina; Història de la ciència

Materias

613 - Higiene en general. Higiene y salud personal; 618 - Ginecología. Obstetricia

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

01.DAR_1de3.pdf

7.039Mb

02.DAR_2de3.pdf

9.843Mb

03.DAR_3de3.pdf

9.132Mb

 

Derechos

Aquesta tesi doctoral es troba en domini públic en haver vençut el termini de vigència dels drets d'explotació que la Llei atribueix inicialment a l'autor. Per tant, els seus continguts poden ser utilitzats lliurement sempre que se'n reconegui l'autoria i es respecte la integritat de l'obra.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)