Efecto de la ingesta proteica sobre la función cardiaca. Programación metabólica por la nutrición infantil.

Author

Collell Hernández, Rosa

Director

Escribano Subías, Joaquín

Codirector

Closa Monasterolo, Ricardo

Date of defense

2013-11-29

Legal Deposit

T 1097-2014

Pages

149 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Un incremento en la ingesta proteica durante el primer año de vida en lactantes sanos es capaz de producir un aumento del IMC a los dos años de vida. Este incremento está mediado en parte por la IGF-1 plasmática. Los lactantes alimentados con una mayor carga proteica, presentan una sobrecarga metabólica que genera un incremento de la función cardiaca ya a los dos años de vida. La sobrecarga funcional no produce todavía cambios estructurales del miocardio y no repercute en la masa cardiaca, ni en la TA. La reduccion del contenido proteico de las formulas infantiles destinadas a la alimentación de lactantes sanos permitiría reducir el el riesgo de obesidad y de sobrecarga funcional del sistema cardiovascular. El mecanismo y efecto de la programación metabólica precoz perdura al menos un año después de finalizar la intervención nutricional.


An increase in protein intake during the first year of life in healthy infants is associated with higher BMI at two years of life. This increase is mediated in part by IGF-1. Infants fed with higher protein formulas, have a higher metabolic work load that results in increased cardiac function at two years of life. This functional overload does not produce structural changes of the myocardium and does not affect cardiac mass, or blood presure. A reduction of the protein content in infant formulas healthy infants could reduce the risk of obesity and functional overload of the cardiovascular system. The mechanism and effect of early metabolic programming lasts at least one year after the end of the nutritional intervention.

Keywords

Programació metabólica; Funció cardiaca; Nutrició infantil

Subjects

61 - Medical sciences

Documents

TESI.pdf

9.227Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)