Contribució a l'etapa de filtratge en l'estudi d'imatges de ressonància magnètica funcional. Aplicació a l'anàlisi d'una tasca d'atenció sostinguda

Author

Bartés i Serrallonga, Manel

Director

Solé i Casals, Jordi

Codirector

Serra y Grabulosa, Josep Ma.

Date of defense

2014-12-15

Legal Deposit

B 6308-2015

Pages

193 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Tecnologies Digitals i de la Informació

Abstract

L'objectiu d'aquesta tesi és contribuir a trobar mètodes d’eliminació de soroll en imatges de ressonància magnètica funcional, que difereixin dels tradicionals i que permetin una major extracció d’informació durant el procés d’anàlisis. El primer capítol fa una introducció a la ressonància magnètica funcional. El segon capítol explica molt breument la problemàtica que provoquen les altes concentracions de soroll a les dades. El capítol número tres fa un repàs de les contribucions portades a terme durant la realització d’aquest treball. El quart capítol exposa de manera breu les estades de recerca portades a terme. El cinquè capítol està dedicat a resoldre el problema de la presència de soroll en les imatges de ressonància magnètica i planteja l’ús de diferents tècniques de filtratge. El capítol sis es focalitza en els resultats obtinguts, tant amb dades artificials com experimentals i fa una discussió de les implicacions d’aquests. Finalment, el setè capítol mostra les conclusions.


El objetivo de esta tesis es contribuir a encontrar métodos de eliminación de ruido en imágenes de resonancia magnética funcional, que difieran de los tradicionales y que permitan una mayor extracción de información durante el proceso de análisis. El primer capítulo hace una introducción a la resonancia magnética funcional. El segundo capítulo explica muy brevemente la problemática que provocan las altas concentraciones de ruido en los datos. El capítulo número tres hace un repaso de las contribuciones realizadas durante la realización de este trabajo. El cuarto capítulo expone de manera breve las estancias de investigación llevadas a cabo. El quinto capítulo está dedicado a resolver el problema de la presencia de ruido en las imágenes de resonancia magnética y plantea el uso de diferentes técnicas de filtrado. El capítulo seis se focaliza en los resultados obtenidos, tanto con datos artificiales como experimentales y hace una discusión de las implicaciones de estos. Finalmente, el séptimo capítulo muestra las conclusiones.


The aim of this thesis is to contribute to find methods of noise removal in functional magnetic resonance imaging, which differ from the traditional and allow a greater extraction of information during the process of analysis. The first chapter introduces the functional magnetic resonance imaging. The second chapter explains briefly the problems that cause high levels of noise in the data. The chapter number three is a review of the contributions carried out during the realization of this work. The fourth chapter presents briefly the research stays performed. The fifth chapter focuses on solving the problem of the presence of noise in magnetic resonance imaging and proposes the use of different filtering techniques as a solution. The chapter 6 is focused on the results, with both artificial and experimental data and discusses the different results. Finally, the seventh chapter shows the conclusions.

Keywords

Anàlisi del component independent; Imatges per ressonància magnètica; Filtre de Wiener; Transformada Wavelet discreta

Subjects

62 - Engineering. Technology in general

Knowledge Area

Enginyeria

Documents

tesdoc_a2014_bartes_manel_contribucio_etapa_filtratge.pdf

12.63Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)