La cooperación internacional medioambiental y su incidencia en el ordenamiento jurídico chileno. Especial referencia al impacto del Tratado de Libre Comercio Chile/Estados Unidos y al acuerdo de asociación Chile/Unión Europea

Author

Guevara Cortés, Daniel

Director

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2015-02-04

Legal Deposit

L.230-2015

Pages

561 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic

Abstract

Aquest treball planteja com a hipòtesi que, davant el canvi jurídic que comporta per a un país de desenvolupament mitjà com Xile la incorporació al seu ordenament intern dels tractats internacionals multilaterals mediambientals i els tractats bilaterals amb abast en matèria mediambiental, el paper de la cooperació internacional resulta fonamental per complir els nous elevats estàndards mediambientals que requereix el nostre planeta i Xile en particular. Per verificar aquesta Tesi, abordem especialment la cooperació internacional continguda en el Tractat de Lliure Comerç de Xile amb els Estats Units d'Amèrica, i l'Acord d'Associació amb la Unió Europea. Tots dos Tractats contemplen accions de cooperació que han permès avançar la legislació xilena en aspectes tan rellevants com la Llei de tancament de feines mineres, o la reforma a la Llei ambiental, incorporant l'avaluació ambiental estratègica, amb experiències en la regió minera d' Antofagasta.


El presente trabajo plantea como hipótesis que, ante el cambio jurídico que conlleva para un país de desarrollo medio como Chile la incorporación a su ordenamiento interno de los Tratados Internacionales Multilaterales Medioambientales y los Tratados Bilaterales con alcance en materia medioambiental, el rol de la cooperación internacional resulta fundamental para cumplir los nuevos elevados estándares medioambientales que requiere nuestro planeta y Chile en particular. Para verificar esta Tesis, abordamos especialmente la cooperación internacional contenida en el Tratado de Libre Comercio de Chile con Estados Unidos de América, y el Acuerdo de Asociación con la Unión Europea. Ambos Tratados contemplan acciones de cooperación que han permitido avanzar la legislación chilena en aspectos tan relevantes como la Ley de cierre de faenas mineras, o la reforma a la Ley Ambiental, incorporando la evaluación ambiental estratégica, con experiencias en la región minera de Antofagasta.


This study hypothesized that, given the legal change that entails for a country of average development as Chile incorporation into national law of International Treaties and Bilateral Multilateral Environmental Agreements with scope on the environment, the role of international cooperation is essential to meet the new high environmental standards required by our planet and Chile in particular. To verify this thesis, we address especially international cooperation contained in the FTA between Chile and USA, and Association Agreement with the European Union. Both Agreements provide for cooperative actions that have allowed Chilean law in aspects such as the Law of mine closure or amendments to the Environmental Law, incorporating strategic environmental assessment, and experience in the mining region of Antofagasta.

Keywords

Cooperació; Xile-USA-UE; Mediambiental; Cooperación; Chile-USA-UE; Medioambiental; Chile-USA-EU; Environmental; Cooperation

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Dret internacional públic i relacions internacionals

Documents

Tdgc1de1.pdf

2.893Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)