Efectes aguts de diferents tipus d’estirament durant l’escalfament esportiu

Author

Pacheco Arajol, Laura

Director

Balius Matas, Ramon

Tutor

Bagur Calafat, Caritat

Date of defense

2015-02-13

Legal Deposit

B 8592-2015

Pages

241 p.



Department/Institute

Departament de Fisioteràpia

Abstract

L’estirament és una tècnica que manté o millora l’amplitud de moviment d’una articulació o d’un conjunt d’articulacions, per una acció d’allargament i tracció de les estructures que sol·licita. Suposa una tècnica per cuidar, prevenir i mantenir o desenvolupar les capacitats de cada individu. No tots els estiraments es realitzen de la mateixa manera ni tenen el mateix objectiu, en funció de la seva aplicació s’obté un efecte o un altre. Tot estirament realitzat durant l’escalfament influeix en nombroses variables, com la força explosiva i l’estat d’ànim, que contribueixen a afrontar d’una manera més o menys òptima un entrenament o una competició. Aquesta tesi doctoral es basa en l’estudi sobre l’estirament i el seu objectiu ha estat avaluar i comparar l’eficàcia aguda o immediata de diferents tipus d’estirament en l’escalfament esportiu de l’esportista sa i veure com influeixen sobre aspectes fisiològics, psicològics i de percepció, és a dir: l’opinió del participant a l’estudi. L’estudi s’ha dividit en dues fases que comparteixen el mateix protocol, amb diferents intervencions, així en la primera fase s’ha analitzat la repercussió de diferents tipus d’estirament estàtic durant l’escalfament esportiu. S’han comparat els estiraments estàtics actius, els passius i les tècniques neuromusculars (contracció, relaxació, estirament) i el no estirament. En la segona fase s’ha analitzat la repercussió de diferents tipus d’estirament actiu durant l’escalfament esportiu. Els estiraments comparats són: l’estirament estàtic actiu en tensió activa, l’estirament dinàmic i el no estirament. La força explosiva de l’extremitat inferior es pot objectivar mitjançant el test de salts proposat per Bosco. L’estat d’ànim, mitjançant la prova de perfils d’estat d’ànim POMS (Profile of Mood States) i les preferències del participant amb un qüestionari d’opinió. La mostra total emprada en les dues fases de l’estudi ha estat de 97 participants.

Keywords

Esport i activitat física; Efecte agut dels estiraments; Estirament estàtic; Estirament dinàmic; Escalfament; Força explosiva (salt); Perfil d’estat d’ànim (POMS)

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Fisioteràpia.

Documents

Pacheco_Arajol_Laura.pdf

15.42Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)