L'ACTITUD INFERMERA VERS LA FAMÍLIA: Adaptació transcultural al castellà i validació de l'escala Families' Importance in Nursing Care - Nurses Attitudes (FINC-NA)

Author

Berenguer Poblet, Marta

Director

Lleixà Fortuño, Mar

Codirector

Salvadó Usach, Maria Teresa

Date of defense

2014-09-19

Legal Deposit

T 897-2015

Pages

225 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

L’actitud que adopten les infermeres en relació amb la família és un element cabdal en el procés de cuidar. Però, té la infermera una actitud positiva per oferir una atenció centrada en la família? L’escala Families’ Importance in Nursing Care - Nurses Attitudes (FINC-NA) és un instrument que mesura les actituds infermeres vers la importància de cuidar les famílies des d'una perspectiva d'infermeria genèrica. L’objectiu general d’aquesta tesi és adaptar transculturalment i validar la versió castellana de l’escala FINC-NA en l’àmbit hospitalari. L’estudi, de caràcter mètric i descriptiu, s’ha desenvolupat en tres fases: 1. Procés d’adaptació transcultural, 2. Procés de validació i 3. Anàlisi estadística de la versió castellana de l’escala: La actitud enfermera - La importancia de la familia en los cuidados de enfermería (AE-IFCE). La consistència interna de l’escala AE-IFCE ha estat de 0,90, igual que l’estabilitat temporal. L’anàlisi factorial ha confirmat el model de 4 factors plantejat. La mostra (n = 173) representa un 85,6% de participació. La puntuació de l’escala total ha estat de 81. Cal destacar que les infermeres han obtingut una puntuació lleugerament superior que els infermers. També han obtingut una puntuació més elevada les infermeres que feia 6 anys o més que havien acabat els estudis. Es pot concloure que l’escala AE-IFCE, un cop adaptada i validada al castellà, ha permès identificar que les infermeres enquestades tenen una actitud positiva vers la importància d’incloure la família en el procés de cures dins l’àmbit hospitalari i ha servit per deixar obertes línies d’investigació futures.


La actitud que adoptan las enfermeras con la familia es un elemento fundamental en la gestión del cuidado. Pero ¿Tiene la enfermera una actitud positiva para ofrecer una atención centrada en la familia? La escala Families’ Importance in Nursing Care - Nurses Attitudes (FINC-NA) es un instrumento que mide la actitud enfermera sobre la importancia de cuidar las familias desde una perspectiva de enfermería genérica. El objetivo general de esta tesis es adaptar transculturalmente y validar la versión castellana de la escala FINC-NA en el ámbito hospitalario. El estudio, de carácter métrico y descriptivo, se ha desarrollado en tres fases: 1. Proceso de adaptación transcultural, 2. Proceso de validación y 3. Análisis estadístico de la versión castellana de la escala: La actitud enfermera - La importancia de la familia en los cuidados de enfermería (AE-IFCE). La consistencia interna de la escala AE-IFCE ha sido de 0,90, al igual que la estabilidad temporal. El análisis factorial confirmó el modelo de 4 factores planteado. La muestra (n = 173) representa un 85,6% de participación. La puntuación de la escala total ha sido de 81. Cabe destacar que las enfermeras han obtenido una puntuación ligeramente superior que los enfermeros. También se ha observado una puntuación más elevada en las enfermeras que hacía 6 años o más que habían terminado los estudios. Se puede concluir que la escala AE-IFCE, una vez adaptada y validada al castellano, ha permitido identificar que las enfermeras participantes tienen una actitud positiva sobre la importancia de incluir a la familia en los cuidados, en el ámbito hospitalario y ha servido para dejar abiertas futuras líneas de investigación.


The attitude adopted by nurses in relation to family is a key element in the process of caring. However, does the nurse have a positive attitude to provide family-centered care? The scale Families' Importance in Nursing Care - Nurses Attitudes (FINC-NA) is an instrument that measures nurses’ attitudes toward the importance of caring for families from a general nursing point of view. The aims of this thesis are cross-cultural adaptation and validate the Spanish version of the scale FINC-NA in the hospital. The study, which is metric and descriptive, has been developed in three phases: 1. Cross-cultural adaptation process, 2. Validation process and 3. Statistical analysis of the Spanish version of the scale: La actitud enfermera – La importancia de la familia en los cuidados de enfermería (AE-IFCE). The internal consistency of the AE-IFCE scale was 0.90 equal to temporal stability. The factor analysis confirmed the proposed four factors model. The sample (n = 173) represents an 85.6% stake. The total scale score was 81. Should be noted that female nurses have received a slightly higher score than male nurses. Also, nurses who finished their studies more than 6 years ago obtained a higher score. It can be concluded that the scale AE-IFCE, once adapted and validated in Spanish, has allowed to identify that nurses surveyed have a positive attitude towards the importance of including the family in the care process in hospitals and have helped to leave open lines for future research.

Keywords

Adaptació transcultural; Validació; Família; FINC-NA; Adaptación transcultural; Validación; Familia; Crosscultural adaptation; Validation; Family; AE-IFCE

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

TESI.pdf

7.658Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)