La Individuación del joven adulto en su familia de origen: Validación de un instrumento y análisis de la Individuación y de los Patrones Familiares Disfuncionales en función del género y del divorcio parental

Author

Valls Vidal, Clara

Director

Pérez Testor, Carles

Codirector

Guàrdia Olmos, Joan

Iafrate, Raffaella

Date of defense

2015-11-26

Legal Deposit

B 29344-2015

Pages

137 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L’objectiu d’aquest treball és doble. En primer lloc, s’obtenen les propietats psicomètriques d’una bateria de tests per a mesurar els constructes Individuació amb la Mare (IM), Individuació amb el Pare (IP) i Patrons Familiars Disfuncionals (PFD) en una mostra de 501 joves adults de Barcelona. Les anàlisis factorials mostren una estructura de quatre factors per a cadascun dels constructes: Connexió, Autonomia, Obertura y Por a perdre l’amor per a IM, Connexió, Autonomia, Intrusió y Por a perdre l’amor per a IP y Sentir-se atrapat, Pressió parental, Cura injusta y Sentiment d’abandó per a PFD. Les evidències empíriques per a la validesa concurrent mostren que els fills de pares separats mostren una menor Connexió amb el pare i una major presència de PFD que els joves amb els pares no separats. En segon lloc, s’analitza l’associació entre els PDF i la IM / IP i entre el gènere i la IM / IP i finalment s’analitza si els PFD expliquen l’associació entre el divorci parental i la Connexió amb el pare en mostres independents segons el gènere del jove. Els resultats mostren que les associacions entre els PDF i la IM / IP varia en funció del tipus de PFD i el gènere del progenitor. En relació al gènere, les noies obtenen més Connexió afectiva amb les mares que els nois. La Pressió parental i el Sentiment d’abandó expliquen part de l’associació entre divorci parental i la Connexió amb el pare.


El objetivo de este trabajo es doble. En primer lugar, se obtienen las propiedades psicométricas de un batería de tests para medir los constructos Individuación con la Madre (IM), Individuación con el Padre (IP) y Patrones Familiares Disfuncionales (PFD) en una muestra de 501 jóvenes adultos de Barcelona. Los análisis factoriales muestran una estructura de cuatro factores para cada uno de los constructos: Conexión, Autonomía, Apertura y Miedo a perder el amor para IM, Conexión, Autonomía, Intrusión y Miedo a perder el amor para IP y Sentirse atrapado, Presión parental, Cuidado injusto y Sentimiento de abandono para PFD. Las evidencias empíricas para la validez concurrente muestran que los hijos de padres separados obtienen una menor Conexión con el padre y una mayor presencia de PFD que los jóvenes con los padres no separados. En segundo lugar, se analiza la asociación entre los PDF y la IM / IP y entre el género y la IM / IP y finalmente se analiza si los PFD explican la asociación entre el divorcio parental y la Conexión con el padre en muestras independientes según el género del joven. Los resultados muestran que las asociaciones entre los PDF y la IM / IP en general son significativas y varían en función del tipo de PFD y del género del progenitor. En relación al género, las chicas obtienen más Conexión afectiva con las madres que los chicos. La Presión parental y el Sentimiento de abandono explican parte de la asociación entre divorcio parental y Conexión con el padre.


The aim of this study is twofold. Firstly, the psychometric properties of a battery of tests are obtained to measure the constructs Individuation with Mother (IM), Individuation with Father (IF) and Dysfunctional Family Patterns (DFP) in a sample of 501 young adults in Barcelona. Factor analyses show a structure of four factors for each of the constructs: Connectedness, Autonomy, Openness and Fear of love withdrawal for IM; Connectedness, Autonomy, Intrusiveness and Fear of love withdrawal for IF and Feeling Caught, Parental pressure, Unfair care giving and Feeling deprived for DFP. Empirical evidence for concurrent validity showed that young adults with separated parents obtain a lower Connectedness with the father and an increased presence of DFP than young adults with intact families. Secondly, the association between DFP and IM / IP and between gender and IM / IP is analyzed, and finally we examine whether the DFP explain the association between parental divorce and Connectedness with father in independent samples according to young gender. Results show that almost all the associations between DFP and IM / IP are significant and that they vary as a function of the type of PFD and parent gender. Regarding gender, young women get more emotional Connectedness with mothers than young men. Parental pressure and Feeling deprived explain part of the association between parental divorce and Connectedness with the father.

Keywords

Individuación; Individuation; Triangulación; Triangulation; Parentificación; Parentification; Juventud adulta; Young adulthood; Divorcio parental; Parental divorce

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi Clara Valls.pdf

3.233Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)