Límites jurídicos de la publicidad en España. Marco normativo, análisis jurisprudencial y gestión profesional

Author

Vilajoana Alejandre, Sandra

Director

Rom Rodríguez, Josep,

Date of defense

2016-02-10

Pages

524 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

El principal objectiu d’aquesta tesi doctoral és l’estudi dels límits jurídics de la publicitat des d’una perspectiva transversal orientada, en forma i contingut, a les necessitats i reptes que el condicionant legal planteja als professionals de la publicitat. El contingut de la tesi s'estructura en tres parts. Dret i Publicitat, la primera part del treball presenta el marc conceptual de la tesi, la descripció del marc normatiu de la publicitat i de les vies de repressió de la publicitat il·lícita i, també, la descripció de l'anàlisi de la jurisprudència dictada pel Tribunal Suprem en matèria de publicitat (1994-2014). Límits jurídics de la publicitat, la segona part de la tesi presenta, sobre la base dels resultats obtinguts, els principis generals en matèria de contractació publicitària, els supòsits de publicitat il·lícita i els límits jurídics addicionals de la publicitat difosa a través de mitjans audiovisuals i Internet. En tots els casos, el contingut de la normativa es complementa amb els criteris d'interpretació apuntats per la doctrina de referència i pels resultats de l'anàlisi jurisprudencial descrits en la primera part del treball. Publicitat i Dret, la tercera i última part de la tesi descriu i analitza, en primer terme, el sistema d'autorregulació publicitària i, en segon lloc, presenta la mostra, metodologia i resultats de les entrevistes en profunditat realitzades a directius de les principals agències de publicitat que operen a Espanya amb un doble objectiu: conèixer com aquestes agències integren en la seva rutina professional la supervisió legal de les campanyes i, també, la seva opinió sobre l'actual marc normatiu i els límits jurídics de la publicitat. Entre altres qüestions, els resultats del treball constaten el compromís dels professionals de la publicitat amb la legislació mitjançant un exhaustiu procés de revisió legal de les seves campanyes que comprèn la consulta a despatxos d'advocats, la sol·licitud de Copy Advice® a Autocontrol i, en la majoria de casos, la supervisió del departament jurídic de l'anunciant.


El principal objetivo de esta tesis doctoral es el estudio de los límites jurídicos de la publicidad desde una perspectiva transversal orientada, en forma y contenido, a las necesidades y retos que el condicionante legal plantea a los profesionales de la publicidad. El contenido de la tesis se estructura en tres partes. Derecho y Publicidad, la primera parte del trabajo presenta el marco conceptual de la tesis, la descripción del marco normativo de la publicidad y de las vías de represión de la publicidad ilícita y, también, la descripción del análisis de la jurisprudencia dictada por el Tribunal Supremo en materia de publicidad (1994-2014). Límites jurídicos de la publicidad, la segunda parte de la tesis presenta, sobre la base de los resultados obtenidos, los principios generales en materia de contratación publicitaria, los supuestos de publicidad ilícita y los límites jurídicos adicionales de la publicidad difundida a través de medios audiovisuales e Internet. En todos los casos, el contenido de la normativa se complementa con los criterios de interpretación apuntados por la doctrina de referencia y por los resultados del análisis jurisprudencial descrito en la primera parte del trabajo. Publicidad y Derecho, la tercera y última parte de la tesis describe y analiza, en primer término, el sistema de autorregulación publicitaria y, en segundo lugar, presenta la muestra, metodología y resultados de las entrevistas en profundidad realizadas a directivos de las principales agencias de publicidad que operan en España con un doble objetivo: conocer cómo estas agencias integran en su rutina profesional la supervisión legal de las campañas y su opinión sobre el actual marco normativo y los límites jurídicos de la publicidad. Entre otras cuestiones, los resultados del trabajo constatan el compromiso de los profesionales de la publicidad con la legislación mediante un exhaustivo proceso de revisión legal de sus campañas que comprende: la consulta a despachos de abogados, la solicitud de Copy Advice® a Autocontrol y, en la mayoría de casos, la supervisión del departamento jurídico del anunciante.


The main objective of this doctoral thesis is the study of the legal limits on advertising from a transversal perspective oriented, in form and content, to the needs and challenges that the legal constraint poses to advertising professionals. The content of the thesis is structured in three parts. Law and Advertising, the first part of the study presents the conceptual framework of the thesis, the description of the regulatory framework for advertising and the judicial control of illigal advertising and, also, the analysis description of the case law issued by Spanish Supreme Court in the field of advertising (1994-2014). Legal limits on advertising, the second part of the thesis, based on the results obtained, provides the general principles in matters of advertising contracts, the types of illicit advertising and the additional legal limits for advertising broadcasted on television and using the Internet. In all cases, regulation content was complemented with the criteria for interpretation aimed by the doctrine and with the results of the case law analysis described in the first part of the dissertation. Advertising and Law, the third and last part of the thesis describes and analyses, on the one hand, the advertising self-regulation system and, by another, presents the sample, methodology and results of the in-depth interviews carried out with directors of the main advertising agencies operating in Spain with a twofold goal: to know how these agencies integrate in their routines the legal supervision of their campaigns and their opinion on the current regulatory framework and the legal limits on advertising. From the research results, among other issues, we can conclude that advertising professionals are commited to the current legislation through an exhaustive process of legal review of their campaigns that include: the enquiry to law firms, the Copy Advice® request to Autocontrol and, in most cases, the supervision of the legal department of the advertiser.

Keywords

Publicitat; Dret de la publicitat; Autorregulación publicitaria; Gestió publicitària

Subjects

316 - Sociology; 34 - Law. Jurisprudence; 349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi_Sandra_Vilajoana_TDX.pdf

3.568Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)