Análisis de los indicadores de la percepción subjetiva de la fatiga, en pilotos de pruebas deportivas de motociclismo Rally-Raid Dakar

Author

Gil Moreno de Mora, Gonzalo

Director

Palmi Guerrero, Joan

Date of defense

2015-12-21

Pages

408 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina Experimental

Abstract

Se realizó un estudio sobre pilotos motociclistas del Rally de desierto tipo Dakar. Esta investigación planteó tres objetivos: identificar un listado de indicadores de la percepción subjetiva de fatiga; analizar la idoneidad de diferentes instrumentos de registro de la percepción de fatiga y del esfuerzo; relacionar variables psicológicas y fisiológicas registradas. El diseño de investigación es un estudio de caso único, sobre dos pilotos de alto nivel. Se analizaron variables psicológicas y fisiológicas. El estudio se desarrolló en tres fases, una prueba en laboratorio y dos pruebas de campo, en un circuito simulando las condiciones de una etapa del Rally Dakar. Los resultados muestran: los indicadores percibidos por los pilotos como más relevantes, las escalas RPE, EVA-fatiga y SEES-fatiga han resultado válidas para analizar el trabajo realizado con alta correlación positiva entre ellas; que el acelerómetro Actiheart, es un excelente instrumento de registro fisiológico para este tipo de trabajos.


Es va realitzar un estudi amb pilots de motos de Rally de desert tipus Dakar. Aquesta investigació va presentar tres objectius: identificar un llistat d’ indicadors de la percepció subjectiva de fatiga; analitzar la idoneïtat de diferents instruments de registre de la percepció de fatiga i de l’esforç; relacionar variables psicològiques i fisiològiques enregistrades. El disseny d’investigació és un estudi de cas únic sobre dos motoristes d’alt nivell. Es varen analitzar variables psicològiques i fisiològiques. L’estudi es va desenvolupar en tres fases: una prova d’esforç i dues proves de camp, en un circuït simulant les condicions d’una etapa del Rally Dakar. Els resultats mostren: els indicadors percebuts pels pilots com a més rellevants, les escales EVA-fatiga, RPE i SEES-fatiga han resultat vàlides pel anàlisis del treball realitzat amb alta correlació positiva entre elles; que l’acceleròmetre Actiheart, és un excel•lent instrument de registre fisiològic per a aquest tipus de treballs.


A study of motorcycle riders Dakar Rally desert type was performed. The purposes of this research are to: identify indicators of subjective perception of fatigue; analyse the suitability of selected monitoring instruments of fatigue and the perception of exertion; and relate the psychological and physiological outcomes. This research design is a case study of two top-level motorcyclists, psychological and physiological variables were analyzed. The research followed three phases: a maximum oxygen uptake test, and two field tests, in a circuit designed which simulated the conditions of a regular Dakar Rally stage. Results show: the most relevant indicators perceived by the riders as relevant, the VAS-fatigue, Borg RPE and SEES-fatigue resulted to be valid to workloads, the Actiheart resulted to be an excellent instrument to monitor physiological outcomes during this type of activity.

Keywords

Percepció; Fatiga; Motociclisme; Percepción; Motociclismo; Perception; Fatigue; Motorcycling

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia evolutiva i de la educació

Documents

Tggmm1de2.pdf

22.01Mb

Tggmm2de2.pdf

19.38Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.