Les imatges culturals de la vellesa. Construcció i desconstrucció d'una categoria social

Author

Garcia Oliva, Montserrat

Director

Pujadas Muñoz, Joan Josep

Date of defense

1995-11-24

Legal Deposit

T.891-2011

Pages

656 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

La tesi “Imatges culturals de la vellesa: construcció i deconstrucció d’una categoria social” realitza una anàlisi transcultural en el temps i en l’espai, de la conceptualització de la vellesa, de les imatges que es creen envers ella i de les actituds que s’hi prenen ressaltant la seva heterogeneitat, intra i intercultural. Heterogeneitat, que encara que existeix fins a les seves últimes conseqüències, recull un rerefons homogeni perpetuo que categoritza socialment aquest grup d'edat, aplicant una sèrie de tòpics que conflueixen en l'edaisme, amb imatges majoritàriament negatives. S’ elabora una proposta de la Teoria de l’Ambigüitat argumentada a través de la teoría explicativa dels rituals de pas. Els ancians es trobarien en el pas intermig, el liminal, amb atributs necessàriament ambigus i contaminants. La seva vivència del procés liminal cap a la mort, ja no es troba entre el grup dels adults i encara no es troba entre els no-vius.

Keywords

Imatges culturals; Ambigüitat; Procés d'envelliment; Ritual de pas; Imágenes culturales; Ambigüidad; Proceso de envejecimiento; Ritual de paso

Subjects

3 - Social Sciences; 572 - Physical anthropology

Documents

tesi.pdf

73.20Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)