El sentido del humor: una fortaleza para promover el trabajo saludable y reducir el estrés

Author

Rubiol Vilalta, Susana

Director

Segura Bernal, Jordi

Date of defense

2016-01-27

Pages

189 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'objectiu d'aquest estudi és l'anàlisi de l’adaptació al castellà del MSHS (Carbelo, 2006) per avaluar el sentit de l’humor, així com l’exploració de les relacions entre el sentit de l'humor i la salut dels treballadors. Amb aquest propòsit, s'ha avaluat el burnout-estrès entès com a malaltia relacionada amb el treball i l'engagement com a estat de benestar psicològic dels treballadors. L'anàlisi dels riscos psicosocials també ha estat explorat d'acord amb els principis de prevenció de la salut, objectiu principal de les organitzacions saludables. Els instruments utilitzats amb aquesta finalitat han estat l’adaptació al castellà de la Multidimensional Humor Sense Escale (MSHS) de Thorson y Powell (1991), així com el Maslach Burnout Inventory (MBI), el Job Content Questionnaire (JCQ) y el ISTAS21 v2. La fiabilitat d'aquests instruments ha estat analitzada i es conclou que tots ells tenen una elevada consistència interna per a les mostres utilitzades en aquest estudi. La mostra de 224 treballadors ha permès avaluar les relacions entre el sentit de l’humor i les variables sociodemogràfiques com ara edat, gènere i lloc de treball. Els resultats mitjançant l’adaptació al castellà del MSHS (Carbelo 2006), confirmen relacions significatives entre el sentit de l'humor i les variables sociodemogràfiques, així com entre el sentit de l’humor i la salut dels treballadors.


El objetivo de este estudio es el análisis de la adaptación al castellano del MSHS (Carbelo, 2006) para la evaluación del sentido del humor, así como la exploración de las relaciones entre el sentido del humor y la salud de los trabajadores. Con tal fin, se ha evaluado el burnout-estrés entendido como enfermedad relacionada con el trabajo y el engagement como estado de bienestar psicológico de los trabajadores. El análisis de los riesgos psicosociales también ha sido explorado de acuerdo a los principios de prevención de la salud de los trabajadores, objetivo principal de las organizaciones saludables. Los instrumentos utilizados con tal fin han sido, la adaptación al castellano de la Multidimensional Humor Sense Escale (MSHS) de Thorson y Powell (1991), así como el Maslach Burnout Inventory (MBI), el Job Content Questionnaire (JCQ) y el ISTAS21 v2. La fiabilidad de los instrumentos ha sido analizada y se concluye que todos ellos tienen una elevada consistencia interna para las muestras utilizadas en este estudio. La muestra de 224 trabajadores ha permitido evaluar las relaciones entre el sentido del humor y las variables sociodemográficas, tales como edad, género y puesto de trabajo. Los resultados obtenidos mediante la adaptación al castellano del MSHS (Carbelo 2006), confirman relaciones significativas entre el sentido del humor y las variables sociodemográficas, del mismo modo que entre el sentido del humor y la salud de los trabajadores.


The aim of this study is to analyze the existing relationship between humor and health of workers reported by the MSHS spanish version (Carbelo, 2006). For this reason burnout-stress has been considered as work-related illness and engagement as a state of psychological well-being for workers. The analysis of psychosocial risks has also been explored in accordance with the principles of workers’health prevention as the main goal for healthy organizations. The instruments used for this purpose have been Multidimensional Humor Sense Scale (MSHS) de Thorson y Powell (1991) spanish version, Maslach Burnout Inventory (MBI) Job Content Questionnaire (JCQ) ISTAS21 v2. The reliability and accuracy of these instruments have been analyzed and it can be concluded that they all have a high internal level of consistency for the samples used for this study. Additionally a sample of 224 workers has allowed assessing sociodemographic variables such as age, gender and type of job and has established significant relationships between some of them and humor. The result of the study has established relationships between MSHS scores and sociodemographic variables, in the same way significant associations between humor and the heath’s workers.

Keywords

Sentit de l'humor; Sentido del humor; Benestar psicològic; Bienestar psicológico; Estrés; Stress; Burnout

Subjects

159.9 - Psychology; 311 - Statistics as a science. Statistical theory; 36 - Safeguarding the mental and material necessities of life

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesis Susana Rubiol.pdf

2.620Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)