“Resignificant” la formación inicial de mestres: concretant la pràctica professional de forma reflexivo-creativa i crítica

Author

Llobet Bernaus, Georgina

Director

Jové Monclús, Glòria

Bonastra, Quim

Date of defense

2017-02-17

Pages

300 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

La investigació realitzada té la finalitat d’oferir una visió àmplia de la realitat de la formació inicial de mestres de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, escoltant les diferents veus dels mestres implicats per tal de conèixer i comprendre la visió que tenen dels seus estudis i així mostrar quines són les condicions que han facilitat a alguns d’aquests realitzar pràctiques professionals distintes. Partint d’una recerca col•laborativa, es desenvolupa el primer bloc de la tesi, el qual té l’objectiu de conèixer i analitzar les veus dels mestres de les promocions del 1993-1994 fins al 2012-2013 (de l’especialitat d’Educació Especial i de la primera promoció del Grau d’Educació Primària), per evidenciar quina concepció tenen sobre els estudis rebuts i contrastar-ho amb com les investigacions afirmen que ha de ser la formació inicial de mestres del segle XXI. El segon bloc de la investigació es desenvolupa a través d’una narració autobiogràfica individual que permet detectar i analitzar quines són les condicions de la formació inicial de mestres que han facilitat als mestres que actualment exerceixen a una escola (entre els quals es troba la investigadora d’aquesta tesi) realitzar pràctiques professionals distintes.


La investigación realizada tiene la finalidad de ofrecer una visión amplia de la realidad de la formación inicial de maestros de la Facultad de Educación, Psicología y Trabajo Social de la Universidad de Lérida, escuchando las diferentes voces de los maestros implicados para conocer y comprender la visión que tienen de sus estudios y así mostrar cuáles son las condiciones que han facilitado a algunos de estos realizar prácticas profesionales distintas. Partiendo de una investigación colaborativa, se desarrolla el primer bloque de la tesis, el cual tiene el objetivo de conocer y analizar las voces de los maestros de las promociones del 1993- 1994 hasta el 2012-2013 (de la especialidad de Educación Especial y de la primera promoción del Grado en Educación Primaria) para evidenciar qué concepción tienen sobre los estudios recibidos y contrastarlo con las investigaciones que afirman cómo debe ser la formación inicial de maestros del siglo XXI. El segundo bloque de la investigación se desarrolla a través de una narración autobiográfica individual que permite detectar y analizar cuáles son las condiciones de la formación inicial de maestros que han facilitado a los maestros que actualmente ejercen en una escuela (entre los cuales se encuentra la investigadora de esta tesis) realizar prácticas profesionales distintas.


The current investigation is aimed at offering a wide view of the reality of the schoolteachers’ initial training from the Faculty of Education, Psychology and Social Work of University of Lleida. This is done by listening to the different voices of the teachers involved in order to get to know and understand the view they have in relation to their studies and, therefore, show which are the conditions that have made easier for some of them to carry out distinct working practices The first part of the dissertation is developed by a collaborative research, which has the purpose of getting to know and analysing the schoolteachers’ voices from the years 1993-1994 to 2012- 2013 (Speciality of Special Education and the first year of the Grade in Primary Education) so that they demonstrate the idea they have about the studies they received, and of contrasting it with how investigations state that the initial training of the 21st century teachers has to be. The second part of the investigation is developed by an individual autobiographical writing, which lets detect and analyse which are the conditions of the teachers’ initial training that have made easier for the ones who are currently practising at a school (among which there is the researcher of this dissertation) to carry out distinct working practices.

Keywords

Formació universitària; Relats autobiogràfics; Pràctiques professionals distintes; Formació inicial de mestres; Formación universitaria; Relatos autobiográficos; Prácticas profesionales distintas; Formación inicial de maestros; University education; Autobiographical narrative; Distinct working practices; Initial training

Subjects

37 - Education; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Psicologia Evolutiva i de l'Educació

Documents

Tgllb1de1.pdf

85.23Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)