Influencia de los valores y las orientaciones motivacionales del entrenador sobre el compromiso en la práctica deportiva de nadadores con discapacidad física

Author

Arévalo Navinés, Maria Ángeles

Director

Segura Bernal, Jordi

Date of defense

2017-05-22

Pages

249 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En el present estudi es pretén avaluar la relació entre els valors, l'orientació motivacional, els motius i el compromís de l'entrenador i del nedador per practicar la natació. S'analitzen aquestes relacions per establir possibles valors i motivacions que influeixen en el compromís que el nedador amb discapacitat física federat estableix amb la pràctica d'aquest esport. Per a això s'estudien 77 nedadors i 23 entrenadors de 21 clubs de natació de territori català i espanyol, mitjançant l'aplicació del qüestionari de valors CVS Schwartz (Schwartz i Bilsky, 1990) que recull la puntuació dels valors que guien la vida; el qüestionari EMD (Pelletier y cols., 1995) que recull els comportaments i el tipus de motivació dels entrenadors i esportistes; el qüestionari MPAM-R (Ryan y cols., (1997) que avalua els motius pels quals entrenadors i nedadors practiquen la natació, la versió espanyola del Sport Questionaire -SCQ (Scanlan y cols., 1993) que mesura el compromís amb l'esport de ambdós col·lectius i els factors que el prediuen, i el qüestionari de clima en l'esport, per avaluar la percepció de suport a l'autonomia que tenen els nedadors que fa als seus entrenadors (Deci i Ryan, 1985). Els resultats mostren que el factor edat és un factor determinant en els interessos de nedadors i entrenadors. Quant als nedadors, estan més centrats en aspectes socials (en el grup d'iguals) i els entrenadors estan més centrats en l'aspecte laboral (en créixer professionalment). S'identifiquen valors comuns entre els dos grups com: autonomia, salut i treball personal. La motivació dels entrenadors està més orientada a conèixer i la dels nedadors a aconseguir coses i a experimentar. El compromís es produeix quan els nedadors obtenen diversió amb el que fan i quan l'entrenador els dóna autonomia per fer-ho.


En el presente estudio se pretende evaluar la relación entre los valores, la orientación motivacional, los motivos y el compromiso del entrenador y del nadador para practicar la natación. Se analizan dichas relaciones para establecer posibles valores y motivaciones que influyen en el compromiso que el nadador con discapacidad física federado establece con la práctica de este deporte. Para ello se estudian 77 nadadores y 23 entrenadores de 21 clubs de natación de territorio catalán y español, mediante la aplicación del cuestionario de valores CVS Schwartz (Schwartz y Bilsky, 1990) que recoge la puntuación de los valores que guian la vida; el cuestionario EMD (Pelletier y cols., 1995) que recoge los comportamientos y el tipo de motivación de los entrenadores y deportistas; el cuestionario MPAM-R (Ryan y cols., (1997) que evalúa los motivos por los cuales entrenadores y nadadores practican la natación; la versión española del Sport Questionaire –SCQ (Scanlan y cols., 1993) que mide el compromiso con el deporte de ambos colectivos y los factores que lo predicen; y el cuestionario de clima en el deporte, para evaluar la percepción de apoyo a la autonomía que tienen los nadadores respecto a sus entrenadores (Deci y Ryan, 1985). Los resultados muestran que el factor edad es un factor determinante en los intereses de nadadores y entrenadores. En cuanto a los nadadores, están más centrados en aspectos sociales (en el grupo de iguales) y los entrenadores están más centrados en el aspecto laboral (en crecer profesionalmente). Se identifican valores comunes entre los dos grupos como: autonomía, salud y trabajo personal. La motivación de los entrenadores está más orientada a conocer y la de los nadadores a conseguir cosas y a experimentar. El compromiso se produce cuando los nadadores obtienen diversión con lo que hacen y cuando el entrenador les da autonomía para hacerlo.


The present study aims to evaluate the relationship between values, motivational orientation, motives and the commitment of the trainer and the swimmer to practice swimming. These relationships are analyzed to establish possible values and motivations that influence the commitment that the swimmer with physical disability establishes with the practice of this sport. To do this, 77 swimmers and 23 coaches from 21 swimming clubs in Catalan and Spanish territory are studied by applying the CVS Schwartz values questionnaire (Schwartz and Bilsky, 1990), which collects the values that guide life; The EMD questionnaire (Pelletier y cols., 1995) that reflects the behavior and type of motivation of coaches and athletes; The MPAM-R questionnaire (Ryan y cols., 1997), which evaluates the reasons why coaches and swimmers practice swimming, the Spanish version of the Sport Questionaire-SCQ (Scanlan y cols., Both collectives and predictors, and the sport climate questionnaire, to assess the perception of support for the autonomy that swimmers have over their coaches (Deci and Ryan, 1985). The results show that the age factor is a determining factor in the interests of swimmers and coaches. As for the swimmers, they are more socially focused (in the peer group) and the coaches are more focused on the work aspect (on growing professionally). Common values are identified between the two groups as autonomy, health and personal work. The motivation of the coaches is more oriented to know and the one of the swimmers to get things and to experiment. Commitment occurs when swimmers get amused by what they do and when the coach gives them autonomy to do so.

Keywords

Valors; Motivación; Commitment; Natació; Adaptada; Physical disability; Entrenador

Subjects

159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 376 - Education, teaching, training of special groups of persons. Special schools

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_M_Angeles_Arevalo.pdf

12.59Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)