Dissecting genetic changes on wheat adaptation, yield formation and grain quality in Mediterranean environments

Author

Subirà Fillol, Joan

Director

Royo i Calpe, Conxita

Álvaro Sánchez, Fanny

Tutor

Sin Casas, Esther

Date of defense

2017-05-30

Pages

180 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

L’objectiu de la present Tesi Doctoral ha estat contribuir al coneixement existent sobre la formació del rendiment en blat i la qualitat del gra, així com l’efecte que les variables ambientals exerceixen sobre ambdós. Per això, es va analitzar una sèrie històrica formada per 24 genotips de blat dur, representatius dels cultivats a España i Itàlia al llarg del segle passat, i una col•lecció de 20 varietats de blat fariner escollides entre les més cultivades a España durant les últimes dècades i representatives dels 4 grups de qualitat industrial. Es va estudiar l’efecte de l’al•lel enanitzant Rht-B1b sobre la biomassa aèria i radicular i les seves conseqüències sobre la formació del rendiment, els canvis causats per la millora genètica en la qualitat del gra i els patrons d’adaptació (interacció Genotip x Ambient), així com l’efecte de les variables meteorològiques sobre el rendiment, els seus components i la qualitat.


El objetivo de la presente Tesis Doctoral fue contribuir al conocimiento existente sobre la formación del rendimiento en trigo y la calidad del grano, así como del efecto que las variables ambientales ejercen sobre ambos. Para ello se utilizó una serie histórica formada por 24 genotipos de trigo duro, representativos de los cultivados en España e Italia a lo largo del pasado siglo, y una colección de 20 variedades trigo harinero escogidas entre las más cultivadas en España en las últimas décadas y representativas de los 4 grupos de calidad industrial. Se estudió el efecto del alelo enanizante Rht-B1b sobre la biomasa aérea y radicular y sus consecuencias sobre la formación del rendimiento, los cambios causados por la mejora genética en la calidad del grano y los patrones de adaptación (interacción Genotipo x Ambiente), así como el efecto de las variables meteorológicas sobre el rendimiento, sus componentes y la calidad.


The objective of this Doctoral Thesis was to contribute to the existing knowledge of yield and grain quality formation, as well as the effect that the meteorological variables exert on them. For this, an historical series of 24 durum wheat genotypes was used, being all of them representative of those used in Spain and Italy during the last century. Moreover, a set of 20 bread wheat varieties was selected among the most cultivated in Spain during the last decades, which were representative of the four industrial quality groups. The effect of the Rht-B1b dwarfing allele on aerial and root biomass and its consequences on yield formation was assessed. Plant breeding effects on grain quality and adaptation patterns (Genotype x Environment interaction) and the effect of meteorological variables on yield, yield components and quality was also studied.

Keywords

Millora genètica; Blat; Adpatació; Mejora genética; Trigo; Adaptación; Breeding; Wheat; Adaptation

Subjects

633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Producció Vegetal

Documents

Tjsf1de1.pdf

16.67Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)