Aspectos jurídicos y tributarios de la remuneración de los administradores

Author

Pedreño López, Carlos

Director

Rivas Nieto, M. Estela

Date of defense

2017-07-07

Pages

447 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

La societats de capital estan gestionades i representades per altres persones (físiques i jurídiques) que presten els seus serveis, és a dir, els administradors. Com a contraprestació reben una remuneració que incideix directament en la situació econòmica de la mateixa. Doncs bé, conèixer el funcionament i obligacions dels òrgans de govern de la societat, la qualificació de la relació jurídica societat-administrador per així dirimir les seves funcions i la determinació dels règims retributius, amb reserva o no estatutària, suposaran una millora de la rendibilitat i sostenibilitat de les societats i, en conseqüència, dotar-les de major transparència i confiança. Des del punt de vista fiscal, la remuneració dels administradors afecta la deduïbilitat d'aquesta despesa en l'IS per al pagador i en el rendiment d'aquest ingrés en l'IRPF per al que el rep. Fins i tot és important apreciar la condició d'empresari o professional a l'efecte de l'IVA. A més, estudiar els beneficis fiscals per la tinença de participacions en societats en l'IP i en l'ISD afavorirà la continuïtat empresarial i la seva transmissió.


La sociedades de capital están gestionadas y representadas por otras personas (físicas y jurídicas) que prestan sus servicios, esto es, los administradores. Como contraprestación reciben una remuneración que incide directamente en la situación económica de la misma. Pues bien, conocer el funcionamiento y obligaciones de los órganos de gobierno de la sociedad, la calificación de la relación jurídica sociedad-administrador para así dirimir sus funciones y la determinación de los regímenes retributivos, con reserva o no estatutaria, supondrán una mejora de la rentabilidad y sostenibilidad de las sociedades y, en consecuencia, dotarlas de mayor transparencia y confianza. Desde el punto de vista fiscal, la remuneración de los administradores afecta a la deducibilidad de ese gasto en el IS para el pagador y en el rendimiento de ese ingreso en el IRPF para el que lo recibe. Incluso es importante apreciar la condición de empresario o profesional a los efectos del IVA. Además, estudiar los beneficios fiscales por la tenencia de participaciones en sociedades en el IP y en el ISD favorecerá la continuidad empresarial y su transmisión.


The capital companies are managed and represented by other people (physical and legal) who provide their services, that is, the administrators. In return they receive a remuneration that directly affects the economic situation of the same. However, knowing the functioning and obligations of the governing bodies of the company, the qualification of the legal society-administrator relationship in order to settle their functions and the determination of the remuneration systems, with or without statutory reserve, will mean an improvement of the Profitability and sustainability of companies and, consequently, to provide them with greater transparency and confidence. From the fiscal point of view, the remuneration of the administrators affects the deductibility of that expense in the IS for the payer and in the income of that income in the IRPF for the one that receives it. It is even important to appreciate the status of an employer or professional for VAT purposes. In addition, studying the tax benefits of holding shares in companies in the IP and ISD will favor business continuity and its transmission.

Keywords

REMUNERACIÒ; ADMINISTRADORS; SOCIETATS; REMUNERACIÓN; ADMINISTRADORES; SOCIEDADES; REMUNERATION; ADMNISTRATORS; COMPANIES

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 346 - Economic law. Law of government control of the economy

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

6.117Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)