Rostres en rostres. Estudi i traducció del "Comentari al Sefer Yesirah" (Llibre de la creació) de rabí Isaac el Pietós, altrament anomenat, el Cec. Una visió teològica, cosmològica i antropològica del seu autor

Author

Gendra, Jordi, 1970-

Director

Ferrer, Joan, 1960-

Date of defense

2012-05-30

Legal Deposit

Gi. 1199-2012

Pages

337 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació

Abstract

This dissertation contains a Hebrew edition and annotated Catalan translation of Isaac the Blind's (1165-1235) Commentary on the Book of Creation. The introduction introduces the historical context in which the author lived as well as some biographical data and the intellectual influence from Jewish Andalusian culture in the text. It further analyzes the relationship of the author's philosophy with other schools of thought, as the ones in Troyes and Paris, as well as his neoplatonic influences. It proceeds to a detailed analysis of the author's views on epistemology, cosmology and anthropology which, while act as breaking points with previous mystical views, at the same time they set the platform for the development of medieval kabbalah.


Aquesta tesi presenta el text en hebreu, i una traducció anotada al català del comentari escrit per Isaac el cec (1165-1235). L'estudi previ que acompanya la traducció introdueix el context històric en què va viure l'autor així com la seva biografia i les relacions que l'autor va tenir amb els corrents intel•lectuals provinents de l'Al-Andalus. Analitzem els referents culturals del mon cristià en l’obra, especialment les escoles de Troyes i París, així com la influència del neoplatonisme. La tesi estudia amb detall els aspectes epistemològic, cosmològic i antropològic del pensament de rabí Isaac, novedós perqué trenca amb concepcions precedents pel que fa a la divinitat, el cosmos, l’ésser humá i la seva relació amb la natura, establint així les bases pel desenvolupament del que serà la cabalà medieval.

Keywords

Isaac, el Cec; Isaac, the Blind's; Isaac, el Ciego; Judaisme; Judaism; Judaismo; Sefer Yesirah; Càbala; Kabbalah; Cábala; Misticisme; Misticismo; Misticism

Subjects

2 - Religion. Theology

Documents

tjgm_20120530.pdf

5.163Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)