Complexity and aesthetic preference for diverse visual stimuli

Author

Nadal Roberts, Marcos

Director

Marty, Gisèle

Cela Conde, Camilo José

Date of defense

2007-11-29

ISBN

9788469132661



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Psicologia

Abstract

Daniel Berlyne propuso en 1971 que las personas preferirían estímulos visuales de complejidad intermedia por encima de los de alta y baja complejidad. A pesar de que los resultados de algunos trabajos posteriores han verificado esta predicción, otros apuntan a que la preferencia aumenta linealmente con la complejidad, mientras que otros no han hallado relación significativa alguna. El objetivo de este trabajo es clarificar las causas de esta divergencia entre resultados anteriores. Nuestros propios resultados sugieren que ni diferencias en la composición de los grupos de participantes en cuanto al sexo ni en el tipo de materiales utilizados explican la discrepancia. Por el contrario, nuestros resultados sugieren que la divergencia en los resultados de estudios anteriores que han explorado la relación entre complejidad visual y preferencia estética se debe principalmente a diferencias en la concepción, definición y operativización del concepto de complejidad.


L'any 1971 Daniel Berlyne va proposar que les persones preferirien estímuls visuals de complexitat intermitja per sobre dels estímuls d'alta i baixa complexitat. Tot i que els resultats d'alguns treballs previs han verificat aquesta predicció, altres investigacions, en canvi, apunten que la preferència augmenta linealment amb la complexitat, mentre que d'altres no han trobat relació significativa alguna. L'objectiu d'aquest treball és el de clarificar les causes d'aquesta divergència entre els resultats anteriors. Els nostres propis resultats suggereixen que ni les diferències en la <br/>composició dels grups de participants pel que fa al sexe, ni tampoc el tipus de materials utilitzats, expliquen la discrepància. Pel contrari, els nostres resultats indiquen que la divergència en els resultats d'estudis anteriors que han explorat la relació entre complexitat visual i preferència estètica es deu principalment a diferències en la concepció, definició i operativització del concepte de «complexitat».


In 1971 Daniel Berlyne suggested that people would prefer intermediately complex visual stimuli over very simple or very complex ones. In spite of the fact that some subsequent studies have verified this prediction, others found that preference was linearly related with complexity, whereas others have found no significant relation. The objective of this work is to clarify the causes of this divergence among prior results. Our own results suggest that neither differences in the composition of participant groups in relation to sex nor the kind of materials they used explained the discrepancy. On the contrary, our results indicate that the divergence in the results of prior studies that have explored the relation between visual complexity and aesthetic preference is mainly due to difference sin the conception, definition, and operativization of the concept of complexity.

Keywords

Aesthetic preferente; berlyne; bellesa; percepció; complexitat visual; Preferència estètica; Berlyne; belleza; percepción; complejidad visual; Preferencia estética; visual complexity; perception; beauty; Berlyne

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia bàsica

Documents

tmnr1de1.pdf

6.497Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)