Los valores de la creatividad y del goce artístico en el imaginario del docente de arte

Autor/a

Cagigós Villacampa, Núria

Director/a

Vallès Villanueva, J. (Joan)

Gil, Núria

Tutor/a

Calbó, Muntsa

Data de defensa

2022-02-25

Pàgines

421 p.



Departament/Institut

Universitat de Girona. Departament de Didàctiques Específiques

Programa de doctorat

Programa de Doctorat Interuniversitari en Arts i Educació

Resum

Education in values is a cross educational process that develops unique, responsible, and socially conscious individuals who in turn form civic, democratic, and tolerant societies. In this context, art is one of the main factors that contribute to the transmission of individual and social values and involves creative and emotional experiences from an empirical and sociocultural approach. The research focuses on discovering teacher’s conceptions regarding the values of creativity and artistic joy in the educational environment that evidence the significance of its current development. The bases that sustain the study acquire an artistic and qualitative character which allows a permanent dialogue that facilitates the interpretation of the data and, with it, the observation of what the teachers conceive and what they disregard. We have worked with a random sample of fifty teachers who teach art at different educational stages. The results of the field study show that the values of creativity and artistic joy have a cognitive, functional, and physical-vital basis that help the individual to create new connections and associations in problem-solving, in addition to generating the exaltation of aesthetic emotions through artistic techniques and personal experiences of everyday life.


La educación en valores es un proceso educativo transversal que fomenta personas singulares, responsables y con conciencia social, y que a su vez constituyen sociedades cívicas, democráticas y tolerantes. En este contexto, el arte es uno de los principales ejes que contribuyen a la transmisión de valores individuales y sociales y que implica experiencias creativas y emocionales desde un enfoque vivencial y sociocultural. La investigación se centra en descubrir experiencias y concepciones que los docentes tienen respecto a los valores de la creatividad y del goce artístico en el entorno educativo y que evidencian la significatividad de su desarrollo actual. Las bases que sustentan el estudio adquieren un carácter artístico y cualitativo, el cual permite un diálogo permanente que facilita la interpretación de los datos y, con ello, la observación de lo que los docentes conciben y obvian. Se ha trabajado con una muestra aleatoria de medio centenar de docentes que imparten clases de educación artística en diversas etapas educativas. Los resultados del estudio de campo evidencian que los valores de la creatividad y del goce artístico poseen una base cognitiva, funcional y físico-vital que ayudan al individuo a crear nuevas conexiones y asociaciones en la resolución de problemas, además de generar la exaltación de emociones estéticas mediante técnicas artísticas y vivencias personales de la vida cotidiana.


L’educació en valors és un procés educatiu que construeix persones singulars, responsables i amb consciencia social, les quals al seu torn constitueixen societats cíviques, democràtiques i tolerants. En aquest context, l’art esdevé un dels principals eixos que contribueix a la transmissió de valors individuals i socials, i que implica experiències creatives i emocionals des d’un enfocament vivencial i sociocultural. La investigació se centra a descobrir les experiències i les concepcions que els docents tenen respecte als valors de la creativitat i del gaudi artístic en l’entorn educatiu, que evidencien la rellevància del seu desenvolupament en el moment actual. Les bases que sustenten l’estudi adquireixen un caràcter artístic i qualitatiu, el qual permet un diàleg permanent que facilita la interpretació de les dades i, amb això, l’observació del que els docents conceben i obvien. S’ha treballat amb una mostra aleatòria de mig centenar de docents que imparteixen classes d’educació artística en diverses etapes educatives. Els resultats de l’estudi de camp manifesten que els valors de la creativitat i del gaudi artístic posseeixen una base cognitiva, funcional i físic-vital que ajuden l’individu a crear noves connexions i associacions en la resolució de problemes, a més de generar l’exaltació d’emocions estètiques mitjançant tècniques artístiques i vivències personals de la vida quotidiana.

Paraules clau

Educació en valors; Education in values; Educación en valores; Creativitat; Creativity; Creatividad; Gaudi artístic; Artistic joy; Goce artístico; Valor sociocultural; Socio-cultural value; Art; Ensenyament; Study and teaching; Educación

Matèries

373 - Ensenyament primari i secundari; 7 - Belles arts; 75 - Pintura

Documents

tncv_20220225.pdf

12.76Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)