Evaluación de la salud docente. Estudio psicométrico del cuestionario de salud docente

Author

Fernández Puig, M. Victoria

Director

Chamarro Lusar, Andrés

Codirector

Longás Mayayo, Jordi

Date of defense

2014-11-12

Legal Deposit

B 25974-2014

Pages

239 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Tot i la importància de la vigilància i avaluació de la salut dels docents, no es disposa d’un qüestionari que avaluï tots els aspectes relacionats amb la salut docent. Per això, es fa evident la necessitat de un instrument breu i fiable dissenyat per avaluar els aspectes positius i negatius de la salut dels docents. A partir de la revisió bibliogràfica sobre la salut dels docents, els trastorns més freqüents estan relacionats amb alteracions de veu, malestars musculars, esgotament i altres riscos relacionats amb l'estrès i derivats de riscos psicosocials. Per a l'avaluació del benestar en l'ensenyament destaquen les variables de satisfacció docent, engagement i autoeficàcia. L'objectiu d'aquest estudi és crear i avaluar les propietats psicomètriques d'un qüestionari de salut dels docents (CSD), i avaluar la salut del professorat en una mostra de 6.208 mestres d'escoles privades de Catalunya mitjançant aquest qüestionari. Es van realitzar anàlisis exploratòries i confirmatories, mitjançant els quals es va comprovar la idoneitat del CDS, format per 27 ítems i que avalua set factors latents: el cansament, afectacions de la veu, afectacions de la veu, afectacions musculo-esquelètiques, afectacions cognitives i afectacions emocionals, com a factors negatius, i satisfacció i eficàcia en l'activitat docent, com a factors positius de la salut docent. La consistència interna de les escales obtingudes va ser moderada o alta. A més de les propietats estadístiques, aquests factors també tenen implicacions pràctiques en salut. Els resultats obtinguts es presenten en general i en funció de les variables sociodemogràfiques i es realitzen propostes per orientar la prevenció. Es conclou que el CSD és un instrument fiable i vàlid estructuralment amb garantia psicomètriques per a l'avaluació de la salut dels docents. Es proporcionen directrius per a futures investigacions.


: A pesar de la importancia de la vigilancia y evaluación de la salud de los docentes, no se dispone de cuestionarios que evalúen todos los aspectos relacionados con la salud docente. Por ello, se hace evidente la necesidad de instrumento breve y fiable diseñado para evaluar los aspectos positivos y negativos de la salud del profesorado. A partir de la revisión bibliográfica sobre la salud de los docentes, los trastornos más frecuentes están relacionados con alteraciones de voz, malestares musculares, agotamiento y otros riesgos relacionados con el estrés y derivados de riesgos psicosociales. Para la evaluación del bienestar en la enseñanza destacan las variables de satisfacción docente, engagement y autoeficacia. El objetivo del presente estudio es crear y evaluar las propiedades psicométricas de un cuestionario de salud de los docentes (CSD), y evaluar la salud del profesorado en una muestra de 6.208 maestros de escuelas privadas de Cataluña mediante este cuestionario. Se realizaron análisis exploratorios y confirmatorios, mediante los cuales se comprobó la idoneitat del CDS, formado por 27 ítems y que evalúa siete factores latentes: el cansancio, afectaciones de la voz, afectaciones de la voz, afectaciones musculo-esqueléticas, afectaciones cognitivas y afectaciones emocionales, como factores negativos, y satisfacción y eficacia en la actividad docente, como factores positivos de la salud docente. La consistencia interna de las escalas obtenidas fue moderada o alto. Además de las propiedades estadísticas, estos factores también tienen implicaciones prácticas en salud. Los resultados obtenidos se presentan en general y en función de las variables sociodemográficas y se realizan propuestas para orientar la prevención. Se concluye que el CSD es un instrumento fiable y válido estructuralmente con garantía psicométricas para la evaluación de la salud de los docentes. Se proporcionan directrices para futuras investigaciones.


Despite the importance of the surveillance and assessment of teachers health, there are no questionnaires that assess all aspects related to teacher health sufficiently. It becomes obvious the need of a short and reliable spanish instrument to assess positive and negative aspects of teacher health. After a literature search on teacher health, the most frequently teachers complaints are related to voice alterations, muscular complaints, burnout and others stress-related risks produced by psychosocial hazards. Wellbeing in teaching can be assessed by teaching satisfaction, engagement and self-eficacy. The aim of the present study is to create and evaluate their psychometric properties a Teachers Health Questionnaire (CSD), and to assess teacher health in a sample of 6208 teachers of private schools in Catalonia. Exploratory and confirmatory analysis were performed which supported a 27 items CSD assessing seven latent factors: exhaustion, voice complaints, muskuloesqueletic complaints, cognitive complaints and emotional complaints, as negative factors, and satisfaction and efficacy in the teaching activitity, as positive factors of the teacher’s health. Internal consistency for the obtained scales was moderated to high. Apart from the statistical and structural stability, these factors also have practical implications in health. The obtained results are presented for sociodemographic variables. and to do a proposal for their prevention. It is concluded that the CSPD is a reliable and structurally valid instrument with psychometric guarantee for the assessment of teachers health. Guidelines are provided for future research.

Keywords

Qüestionari de salut docent; Cuestionario de salud docente; Teachers health questionnarie; Síndrome d'esgotament en el treball; Síndrome del quemado en el trabajo; Burnout; Promoció de la salut laboral; Promoción de la salud laboral; Work health promotion

Subjects

159.9 - Psychology; 37 - Education; 371 - Education and teaching organization and management

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESIS 14-7-14.pdf

1.243Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)