Monitoring employment-related heath inequalities in Europe : the case of unemployment and precarious employment

Author

Puig i Barrachina, Vanessa

Director

Benach, Joan

Vanroelen, Christophe

Martínez Martínez, José Miguel

Date of defense

2013-11-20

Legal Deposit

B 15295-2015

Pages

339 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

This PhD dissertation aims to advance knowledge on monitoring employment-related health inequalities, focusing on arguably the two most relevant employment conditions in high-income regions like Europe, namely unemployment and precarious employment. In the conceptual part, a critical review is made in the fields of public and occupational health research regarding the monitoring of employment-related health inequalities. In the empirical part, three specific research exercises are made. In paper 1, an innovative proposal to disaggregate commonly used unemployment indicators to social subgroups is developed. From this analysis seven specifically vulnerable population subgroups arise. In papers 2 and 3, a concept-based set of indicators of precarious employment in Europe is created, using the most appropriate existing cross-national data. Findings show that, in general, women, workers without supervisory authority, those with fewer credentials, and those living in Eastern and Southern Europe suffer the highest levels of precarious employment. Furthermore, consistent associations with job dissatisfaction are found, as well as some associations with poor work-related health. In relation to these outcomes remarkable gender and country-patterns are found.


L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és avançar en el coneixement sobre la vigilància de les desigualtats en salut relacionades amb l’ocupació, centrant-se en les dues condicions d’ocupació més rellevants en zones riques com Europa com són l’atur i la precarietat laboral. En la part conceptual, s’ha realitzat una revisió crítica en els camps de la salut pública i la salut laboral en relació a la seva vigilància. En la part empírica, s’han realitzat tres tipus de treballs d’investigació. En el primer article, s’ha desenvolupat una proposta innovadora desagregant en distints subgrups poblacionals els indicadors d’atur que habitualment s’utilitzen. En el segon i tercer article, s’ha creat un conjunt d’indicadors per mesurar la precarietat laboral a Europa, basat en una sòlida conceptualització de la precarietat i mitjançant l’ús de les millors dades europees disponibles. Els resultats mostren com, en general, les dones, les persones treballadores que no disposen d’autoritat per supervisar a altres treballadors, les que tenen poques credencials educatives, i aquelles que viuen als països de l’est i sud d’Europa, pateixen els nivells més alts de precarietat laboral. També s’han trobat associacions consistents entre la precarietat i la insatisfacció laboral, i en menor mesura, entre la precarietat i la mala salut relacionada amb la feina. En relació a aquests resultats, apareixen patrons de gènere i de país molt destacables.

Keywords

Public health; Health inequalities; Social determinants of health; Monitoring; Surveillance; Unemployment; Precarious employment; Salut pública; Desigualtats en salut; Determinants socials de la salut; Monitorització; Vigilància; Ocupació; Atur; Precarietat laboral

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tvpb.pdf

1.877Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)