Análisis de coste-efectividad y coste-utilidad de un programa para la mejora del manejo de la depresión en atención primaria

Author

López Cortacans, Germán

Director

Aragonès Benaiges, Enric

Piñol Moreso, Josep LLuís

Date of defense

2014-12-12

Legal Deposit

T 1304-2015

Pages

354 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

El Grup d'investigació en Salut Mental en Atenció Primària de Tarragona va emprendre en 2007 un projecte que ha consistit en el disseny d'una intervenció collaborative care per a la millora de l'atenció a la depressió en atenció primària (el model INDI - Research on Interventions for Depression Improvement-). S'ha avaluat la seva eficàcia mitjançant un assaig clínic controlat aleatoritzat per conglomerats (centres d'atenció primària). Van participar en l'estudi 338 pacients, 149 en el grup de control i 189 en el grup d'intervenció. En l'avaluació basal constatem que els pacients de tots dos grups d'estudi eren comparables en les seves característiques sociodemogràfiques i clíniques. Vuit de cada deu eren dones i l'edat mitjana se situava al voltant dels 47 anys. El 60% eren treballadors en actiu. Des del punt de vista clínic la gravetat de la depressió a nivell basal se situava en l'estrat de depressió moderada i la meitat d'aquests pacients tenia història prèvia de depressió. L'avaluació econòmica s'ha basat en els 292 (86,4%) pacients dels quals disposàvem de dades completes de resultats clínics i de costos (166 pacients en el grup intervenció i 126 controls). El cost incremental mitjana del programa en comparació de l'atenció habitual va ser de 182,53 € (p <0,001) i l'efectivitat incremental va ser de 0,045 AVAC (p = 0,017) i 40,09 DFD (p = 0,011). Des de la perspectiva del sistema sanitari, les ràtios de cost efectivitat incrementals –ICER- van resultar en 4056 €/AVAC i 4,55 €/DFD. Des de la perspectiva de la societat el cost incremental va ser de 157,44 € (p=0,311) les ICER resultants van ser de 3499 €/AVAC (perspectiva del sistema sanitari), i de 3,93 €/DLD incloent els costos per pèrdua de productivitat laboral (perspectiva de la societat).


El Grupo de investigación en Salud Mental en Atención Primaria de Tarragona emprendió en 2007 un proyecto que consistió en el diseño de una intervención collaborative care para la mejora de la atención a la depresión en atención primaria el modelo INDI - Interventions for Depression Improvement-. Se ha evaluado su eficacia mediante un ensayo clínico controlado aleatorizado. En la evaluación basal constatamos que los pacientes de ambos grupos de estudio eran comparables en sus características sociodemográficas y clínicas. Ocho de cada diez eran mujeres y la edad media se situaba alrededor de los 47 años. El 60% de los pacientes eran trabajadores en activo. Desde el punto de vista clínico la gravedad de la depresión a nivel basal se situaba en el estrato de depresión moderada y la mitad de estos pacientes tenía historia previa de depresión. La evaluación económica se ha basado en los 292 (86,4%) pacientes de los que disponíamos de datos completos de resultados clínicos y de costes (166 pacientes en el grupo intervención y 126 controles). A lo largo de los 12 meses de seguimiento, los resultados de salud del modelo INDI fueron significativamente superiores que los del tratamiento habitual. El coste incremental promedio del programa en comparación con la atención habitual fue de 182,53 € (p <0,001) y la efectividad incremental fue de 0,045 AVAC (p = 0,017) y 40,09 DFD (p = 0,011). Desde la perspectiva del sistema sanitario, las ratios de coste efectividad incrementales –ICER- resultaron en 4056 €/AVAC y 4,55 €/DFD. Desde la perspectiva de la sociedad el coste incremental fue de 157,44 € (p=0,311) las ICER resultantes fueron de 3499 €/AVAC (perspectiva del sistema sanitario), y de 3,93 €/DLD incluyendo los costes per pérdida de productividad laboral (perspectiva de la sociedad).


The Research Group Mental Health in Primary Tarragona undertook in 2007 a project was to design a collaborative care intervention to improve care for depression in primary care (the INDI model - Research on Interventions for Depression Improvement -. Their effectiveness has been evaluated by a randomized controlled clinical trial clusters (primary care). Results are available regarding the clinical efficacy INDI model are favourable , presenting significant and clinically relevant improvements in depressive symptoms at 3, 6 and 12 months. Given the high prevalence of depressive illness and chronic disability rate for an increase in health and social costs, has been designed, based on clinical data obtained in the previous study, a study of economic evaluation INDI model in terms of cost-effectiveness analysis and cost-utility . 338 adult patients with major depression were assessed at baseline. Only patients with complete data were included in the analysis (166 in the intervention group and 126 in the control group). Throughout the 12 months of follow-health outcomes INDI model were significantly higher than those in the usual treatment. The average incremental cost of the program compared with usual care was €182, 53 (p <0.001) and the incremental effectiveness was 0,045 QALY (p = 0,017) and 40,09 DFD (p = 0,011). From the perspective of the health system, the incremental cost effectiveness ratios -ICER- resulted in € 4056 / QALY and 4, 55 € / DFD. From the societal perspective the incremental cost was € 157, 44 (p = 0.311) resulting ICER was 3499 € / QALY (healthcare system perspective) and 3, 93 € / DLD including loss costs per labour productivity (societal perspective).

Keywords

Atenció de col·laboració; cost-utilitat,; cost-efectivitat; Atención de colaboración; Coste-utilidad; Coste-efectividad; Collaborative care; Cost-utility; Cost-effectiveness

Subjects

33 - Economics. Economic science; 61 - Medical sciences; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

Tesi German.pdf

4.048Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)