Obesitat i aspectes psicològics en nens d'edat escolar

Author

Blanco Gómez, Ainara

Director

Canals, Josefa

Date of defense

2015-09-15

Legal Deposit

T 13530-2015

Pages

171 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

El nostre estudi ha investigat la relació entre sobrepès/obesitat i les capacitats executives, els problemes psicològics i la insatisfacció corporal en escolars d’edat mitjana 8.54 anys. Així mateix, hem estudiat l'estructura factorial, la fiabilitat i la validesa del "Child Feeding Questionnaire" (CFQ) en mostra espanyola. La prevalença trobada de sobrepès va ser del 28.9% i la d'obesitat del 7.2%. Els nostres resultats suggereixen que els nens obesos presenten un control inhibitori deficient. Existeix una associació entre l'obesitat i el baix rendiment en proves verbals d'inhibició i flexibilitat. Vam trobar una relació entre l'obesitat i els problemes psicològics, en concret amb els problemes d'interiorització. Els nens amb sobrepès/obesitat estan més insatisfets que els nens de pes normal i presenten un rendiment acadèmic més baix i més problemes d'atenció i queixes somàtiques. El nostre estudi és el primer a Espanya que presenta la validesa i la fiabilitat d'un test per avaluar actituds alimentàries en pares. L'anàlisi del "Child Feeding Questionnaire" confirma l'estructura de set factors i una bona consistència interna. A més, els nostres resultats mostren una relació entre l'IMC del nen i les pràctiques de control d'alimentació que refereixen els pares. Tenint en compte un model multidisciplinari en l'etiopatogènia de l'obesitat en nens, aquest estudi dóna suport al paper interactiu de variables psicopatològiques, neuropsicològiques i d'actituds familiars, que s'haurien de tenir en compte en els programes preventius i d'intervenció de l'obesitat.


Nuestro estudio ha investigado la relación entre el sobrepeso/obesidad y las capacidades ejecutivas, los problemas psicológicos y la insatisfacción corporal en escolares de edad media 8.54 años. Asimismo, hemos estudiado la estructura factorial, la fiabilidad y la validez del “Child Feeding Questionnaire” (CFQ) en muestra española. La prevalencia hallada de sobrepeso fue del 28.9% i la de obesidad del 7.2%. Nuestros resultados sugieren que los niños obesos presentan un control inhibitorio deficiente. Existe una asociación entre la obesidad y el bajo rendimiento en pruebas verbales de inhibición y flexibilidad. Hemos encontrado una relación entre la obesidad y los problemas psicológicos, en concreto con los problemas de interiorización. Los niños con sobrepeso/obesidad están más insatisfechos que los niños de peso normal y presentan un rendimiento académico más bajo y más problemas de atención y quejas somáticas. Nuestro estudio es el primero en España que presenta la validez y la fiabilidad de un test para evaluar actitudes alimentarias en padres. El análisis del "Child Feeding Questionnaire" confirma la estructura de siete factores y una buena consistencia interna. Además, nuestros resultados muestran una relación entre el IMC del niño y las prácticas de control de alimentación que refieren los padres. Teniendo en cuenta un modelo multidisciplinar en la etiopatogenia de la obesidad en niños, este estudio apoya el papel interactivo de variables psicopatológicas, neuropsicológicas y de actitudes familiares, que deberían tenerse en cuenta en los programas preventivos y de intervención de la obesidad.


In our study we have investigated the relationship between being overweight or obese and executive function, psychological problems and body image dissatisfaction in schoolchildren (average age of 8.54). Moreover, we have investigated the Child Feeding Questionnaire (CFQ) factor structure, reliability and validity in a Spanish sample. The overweight prevalence was 28.9% and the obesity prevalence was 7.2%. According to our results, obese children have a deficient inhibitory control. There is an association between obesity and poor performance on inhibition and flexibility verbal tests. Furthermore, we found a relationship between obesity and psychological problems, particularly with internalizing problems. The overweight/obese children were more dissatisfied than normal weight children and had lower academic performance and more attention problems and somatic complaints. Our study is the first one in Spain that presents the validity and reliability of a test to evaluate parental feeding practices and attitudes. The analysis of the "Child Feeding Questionnaire" confirms the seven factors structure and a good internal consistency. In addition, our results show a relationship between BMI and child control feeding practices reported by parents. Given a multidisciplinary model in the obesity pathogenesis in children, this study supports an interactive role of psychopathological, neuropsychological and family attitude variables that should be taken into account in prevention programs and obesity intervention.

Keywords

obesitat; Nens; problemes psicològics; obesidad; niños; problemas psicológicos; Obesity; children; psychological problems

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

Tesi Ainara Blanco.pdf

3.251Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)