Relación de la retinopatía diabética con los resultados percibidos por el paciente con diabetes mellitus tipo 2 y factores nutricionales asociados

Author

Alcubierre Calvo, Núria

Director

Mauricio Puente, Dídac

Navarrete Muñoz, Eva María

Tutor

Fernández i Giráldez, Elvira

Date of defense

2015-09-23

Legal Deposit

L.1449-2015

Pages

209 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Actualmente, la importancia del uso de los Resultados Informados por el Paciente en el área de la salud está ampliamente reconocida. Los nuevos estándares de tratamiento en el campo de la diabetes y de sus complicaciones aconsejan la conciliación de las medidas clínicas tradicionales con el uso de medidas como la calidad de vida y la satisfacción con el tratamiento. El estudio reciente del potencial impacto que tiene la ingesta de algunos micronutrientes en la presencia de la retinopatía diabética, se ha convertido en un tema controvertido y de creciente interés en los últimos años. Así como el papel que puede desempeñar en su patogénesis los niveles séricos de vitamina D. En este contexto, podemos afirmar que si bien las bases del tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2 son: la alimentación, la actividad física y la educación diabetológica. La adherencia a la Dieta Mediterránea podría constituir un requerimiento imprescindible para garantizar la adherencia al régimen terapéutico y alcanzar el máximo potencial de bienestar físico y mental.


Actualment, la importància de l'ús dels Resultats Informats pel Pacient en l'àrea de la salut està àmpliament reconeguda. Els nous estàndards de tractament en el camp de la diabetis i de les seves complicacions aconsellen la conciliació de les mesures clíniques tradicionals amb l'ús de mesures com la qualitat de vida i la satisfacció amb el tractament. L'estudi recent del potencial impacte que té la ingesta d'alguns micronutrients en la presència de la retinopatia, s'ha convertit en un tema controvertit i de creixent interès en els últims anys. Així com el paper que pot exercir en la seva patogènesis les concentracions sèriques de vitamina D. En aquest context, podem afirmar que si bé les bases del tractament de la diabetis mellitus tipus 2 són: l'alimentació, l'activitat física i l'educació diabetològica. L'adherència a la Dieta Mediterrània podria constituir un requeriment imprescindible per garantir l'adherència al règim terapèutic i aconseguir el màxim potencial de benestar físic i mental.


Currently, the importance of using the results Patient Reported Outcomes in terms of health is widely recognized. The new standards of care in the diabetes and their complications are advised to reconcile traditional clinical measures with the use of measures such as quality of life and satisfaction with treatment. The recent study of the potential impact of intake of some micronutrients in the presence of diabetic retinopathy has become a controversial and growing interest in recent years. And the role it can play in the pathogenesis serum levels of vitamin D. In this context, we can say that while the funds of the treatment of diabetes mellitus type 2 are: diet, physical activity and diabetes education. Adherence to Mediterranean diet could be an essential requeriment to ensure adherence to the therapeutic regimen and acquire the full potential of physical and mental well-being.

Keywords

Retinopatia diabètica; Diabetes mellitus tipus 2; Àcid oleic; Ácido oleico; Cafeina; Dieta Mediterranea; Diabetic retinopathy; Diabetes type 2; Dietary quality indexes; Vitamin D

Subjects

617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Nutrició i bromatologia

Documents

Tnac1de1.pdf

3.383Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)