Nitrate exposure and cancer risk : evidence from European case-control studies

Author

Espejo Herrera, Nadia Carminia

Director

Villanueva Belmonte, Cristina

Date of defense

2015-11-13

Legal Deposit

B 29456-2015

Pages

211 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Ingested nitrate is a precursor of N-nitroso compounds that are carcinogens in animals, with limited evidence in humans. The main objective of this thesis was to evaluate whether the exposure to nitrate through drinking water and diet is associated with carcinogenic effects in humans. This thesis has been conducted in the Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL) from 2011 to 2015, under the supervision of Cristina M. Villanueva Belmonte PhD. The results of this thesis consists of a compilation of four scientific papers including: a) a descriptive study of nitrate levels in drinking water in Spain (paper I), and b) three large European case-control studies evaluating the risk of prevalent tumors (bladder, breast and colorectal) associated with nitrate exposure through drinking water and diet (papers II, III and IV). This document also includes a general introduction, a description of the methodology, an overall discussion of the results, conclusions and an appendix section.


El nitrato ingerido es un precursor de compuestos N-nitroso, que son carcinógenos en animales, con poca evidencia en humanos. El objetivo principal de esta tesis fue evaluar si la exposición a nitrato a través del agua de consumo y la dieta está asociada a efectos carcinogénicos en humanos. Esta tesis fue llevada a cabo en el Centro de Investigación en Epidemiología Ambiental (CREAL) entre 2011 y 2015, bajo la supervisión de Cristina M. Villanueva Belmonte PhD. La parte principal de esta tesis es una compilación de cuatro artículos científicos, que incluyen: a) un estudio descriptivo de los niveles de nitrato en agua de consumo en España (artículo I) y b) tres estudios caso-control que evaluaron el riesgo de tres tumores prevalentes (vejiga, mama y colorrectal), asociados con la exposición a nitrato a través del agua de consumo y la dieta (artículos II, III and IV). Este documento incluye también una introducción general, una descripción de los métodos, una discusión y conclusiones generales y una sección de anexos.

Keywords

Nitrate; Bladder cancer; Breast cancer; Colorectal cancer; Nitrato; Cáncer de vejiga; Cáncer de mama; Cáncer colorectal

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tnceh.pdf

2.404Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)