La Política de l'actriu en l'obra d'Anna Magnani

Author

Carnicé Mur, Marga

Director

Bou, Núria

Date of defense

2017-01-12

Pages

269 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

Tradicionalment considerat com un intèrpret d’obres alienes o com un instrument a mans del director, l’actor no ha estat contemplat en la historiografia del cinema ni en els discursos essencials que articulen la teoria fílmica. Aquesta tesi aborda el conjunt d’interpretacions de l’actriu italiana Anna Magnani (1908-1973) des de la següent pregunta: Pot l’obra d’una actriu reflectir un univers estilístic propi? –i si n´és el cas- En quina mesura aquesta pot testimoniar les principals inquietuds i mutacions estètiques del cinema del seu temps? L’estudi es centra en la majoria de les interpretacions que Magnani va realitzar entre les dècades dels 40 i dels 60 del segle XX, i en l’adhesió d’aquestes a les principals corrents històriques del neorealisme italià, la modernitat europea i el post-classicisme nord-americà, així dels seus principals autors. Prenent la perspectiva teòrica dels star studies i l’anàlisi de la performance com a metodologia, la tesi treballa sobre una hipòtesi precisa: la capacitat de l’obra d’Anna Magnani per testimoniar, dialogar i participar de les qüestions essencials que conformen l’estètica cinematogràfica del seu temps sota el segell d’una autoria o d’una política d’actriu.

Keywords

Anna Magnani; Política de l'actriu; Performance; Acting; Star studies; Neorealisme; Cinema modern; Cinema de dones; Popolana; Politics of the actress; Neorealism; Modern film; Women film

Subjects

316 - Sociology

Documents

tmcm.pdf

7.016Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)