Seafood as a dietary source of emerging organic contaminants. A case-study in Tarragona County, Spain.

Author

Trabalón Escoda, Laura

Director

Nadal Lomas, Martí

Borrull Ballarín, Francesc

Pocurull Aixala, Eva

Date of defense

2017-11-06

Pages

233 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

Aquesta Tesi Doctoral pretén contribuir a incrementar el coneixement sobre la presència de diverses famílies de contaminants orgànics emergents com les fragàncies sintètiques, els retardants de flama bromats i les benzotiazoles en mostres d’organismes marins consumides al Camp de Tarragona i dur a terme la caracterització del risc per a la salut humana, tenint en compte la ingesta dietètica. La tècnica analítica emprada ha estat la cromatografia de gasos acoblada a l’espectrometria de masses en tàndem, la qual ofereix certes avantatges respecte altres tècniques i que s’ha pogut aplicar amb èxit i per primera vegada per a la determinació de benzotiazoles en mostres d’organismes marins. Per altra banda, s’ha realitzat un estudi de bioaccessibilitat per al galaxolide (HHCB), mitjançant un procés de digestió in vitro, per a determinar si aquest contaminat és adsorbit per l’organisme humà i poder així fer un càlcul de risc més acurat. A més, a més, s’ha determinat si el procés de cuinat afecta a la concentració de HHCB ingerida. Per a aquest estudi s’han escollit el cuinat al vapor i a la brasa per ser els dos processos més habituals.


Esta Tesis Doctoral pretende contribuir a incrementar el conocimiento sobre la presencia de diversas familias de contaminantes orgánicos emergentes como las fragancias sintéticas de almizcle, los retardantes de llama bromados y las benzotiazolas en muestras de organismos marinos ampliamente consumidos en la zona de Tarragona y llevar a cabo la caracterización del riesgo para la salud humana, teniendo en cuenta la ingesta dietética. La técnica analítica utilizada ha sido la cromatografía de gases acoplada a la espectrometría de masas en tándem, la cual ofrece ciertas ventajas respecto otras técnicas y que se ha podido aplicar con éxito y por primera vez para la determinación de benzotiazolas en muestras de organismos marinos. Por otra parte, se ha realizado un estudio de bioaccesibilidad para el galaxolide (HHCB), mediante un proceso de digestión in vitro, para determinar si este contaminante es absorbido por el organismo humano y poder así realizar un cálculo de riesgo más riguroso. Asimismo, también se han determinado si el proceso de cocción afecta a la concentración de HHCB ingerida. Para este estudio se han escogido el proceso de cocción al vapor y a la parrilla por ser los dos procesos más habituales.


This Doctoral Thesis aims to contribute to increase the knowledge on the presence of various families of emerging organic contaminants such as synthetic musk fragrances, brominated flame retardants and benzothiazoles in seafood samples widely consumed in Tarragona County, and carry out the risk characterisation for human health taking into account the dietary intake. The analytical technique used was gas chromatography coupled to tandem mass spectrometry which offers certain advantages over other techniques and it has been successfully applied and for the first time for the determination of benzothiazoles in seafood samples. On the other hand, a study of the bioaccessibility of galaxolide (HHCB) through an in vitro digestion process has been carried out to determine if this contaminant is absorbed by the human organism and thus, to be able to perform a more rigorous risk assessment. Moreover, it has also been determined whether the cooking process affects the concentration of ingested HHCB. For this study the steaming and grilling processes have been chosen because they are the two most common cooking processes.

Keywords

COE; peix/marisc; avaluació risc; pescado/marisco; evaluación riesgo; EOC; seafood; risk assessment

Subjects

504 - Threats to the environment; 542 - Practical laboratory chemistry. Preparative and experimental chemistry; 543 - Analytical chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI.pdf

17.06Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)