Facebook como instrumento de comunicación en las empresas de América Latina

Author

Zeler Pighin, Ileana

Director

Capriotti Peri, Vicente-Paul

Date of defense

2018-01-19

Pages

172 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Abstract

Facebook s'ha convertit en una eina important per a les organitzacions, fins al punt que les empreses l´estan incloent en les seves estratègies de Comunicació i Relacions Públiques per relacionar-se amb els seus públics. L'objectiu d'aquesta investigació és analitzar com les empreses que operen en els principals països d'Amèrica Llatina gestionen la comunicació amb els seus públics a través de Facebook. Els resultats assenyalen que les empreses tenen una presència majoritària, però no tan bona com es podria esperar. La seva activitat és bastant freqüent a la xarxa social, però la seva comunicació està principalment enfocada a la difusió d'informació unidireccional de continguts de negocis (i no tant de RSE), desaprofitant les oportunitats que brinda Facebook per promoure la interacció amb els públics. Es suggereix que les empreses revisin l'estratègia i gestió de Comunicació i Relacions Públiques a Facebook, sent més actives i fomentant la interacció, per aconseguir un major compromís i vinculació amb els seus públics.


Facebook se ha convertido en una herramienta importante para las organizaciones, a tal punto que las empresas lo están incluyendo en sus estrategias de Comunicación y Relaciones Públicas para relacionarse con sus públicos. El objetivo de esta investigación es analizar cómo las empresas que operan en los principales países de América Latina gestionan la comunicación con sus públicos a través de Facebook. Los resultados señalan que las empresas tienen una presencia mayoritaria, pero no tan buena como cabría de esperar en esta red social consolidada. Su actividad es bastante frecuente en la red social, pero su comunicación está principalmente enfocada en la difusión de información unidireccional de contenidos de negocios (y no tanto de RSE), desaprovechando las oportunidades que le brinda Facebook para promover la interacción con los públicos. Se sugiere que las empresas revisen la estrategia y gestión de Comunicación y Relaciones Públicas en Facebook, siendo más activas y fomentando la interacción, para lograr un mayor compromiso y vinculación con sus públicos.


Facebook has become such an important tool for organizations that it has been included into their Communication and Public Relations strategies with their publics. The purpose of this research is to analyze how the most reputable Latin American companies manage their communication on Facebook. Results indicate that companies have a majority presence but it is not good enough like it would be expected. Its activity is quite regular in this social media, but its communication is mainly focused on the dissemination of unidirectional information in business topics (and poor on CSR) missing the opportunities that Facebook offers to promote the interaction with their publics. In this way, companies need to rethink their communication strategies and management on Facebook, making it much more active and promoting the interaction and the engagement with their publics.

Keywords

relacions publiques; xarxes socials; empreses; relaciones públicas; redes sociales; empresas; public relations; social media; companies

Subjects

3 - Social Sciences; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

3.527Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)