La formació de les aspiracions educatives. Anàlisi dels raonaments sobre l'educació dels grups socials a la conurbació de Barcelona

Author

Rambla, Francesc Xavier, 1966-

Director

Subirats, Marina, 1943-

Date of defense

1995-07-15

ISBN

9788469203248

Legal Deposit

B-25751-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Abstract

Aquesta tesi doctoral ha estudiat els raonaments quotidians que els pares i mares de diferents classes socials fan servir a l'hora de valorar les escoles i triar-ne una per als seus fills. Es divideix en tres parts.<br/>La primera part presenta un model sociològic de les accions socials que facilita una definició de les aspiracions educatives familiars, i llavors procedeix a fonamentar un concepte sociològic de la consciència discursiva i dels raonaments quotidians.<br/>La segona part del text formula un seguit d'hipòtesis sobre la forma dels raonaments quotidians del professorat i de les mares. D'una banda, situa els raonaments quotidians dels equips docents entre les forces centrípetes i centrífugues de l'organització escolar. D'una altra, evoca els estudis sociològics sobre les pràctiques socials que són el vehicle de la transmissió cultural familiar, i proposa de complementar-los remarcant els raonaments quotidians que aquestes pràctiques duen associats. <br/>La tercera part del text és un informe on s'especifiquen els resultats del treball de camp programat. Així doncs, el text ressegueix les característiques dels casos d'estudi i presenta l'anàlisi. Assenyala els trets semàntics del discurs amb què el professorat i les mares enraonen de les aspiracions educatives projectades sobre els infants. Tot plegat mostra la fotografia de la simetria que detecten les entrevistes entre el discurs docent i el de les mares d'origen mitjà, i de l'asimetria que detecten quan les mares són d'origen obrer.


Esta tesis doctoral ha estudiado los razonamientos cotidianos que los pares y madres de diferentes clases sociales utilizan para valorar las escuelas y escoger una de ellas para sus hijos. Se divide en tres partes.<br/>La primera parte presenta, en primer lugar, un modelo sociológico de las acciones sociales que facilita una definición de las aspiraciones educativas familiares, y luego procede a fundamentar un concepto sociológico de la conciencia discursiva y de los razonamientos cotidianos.<br/>La segunda parte del texto formula una serie de hipótesis sobre la forma de los razonamientos cotidianos del profesorado y de las madres. De una parte, sitúa los razonamientos cotidianos de los equipos docentes entre las fuerzas centrípetas y centrífugas de la organización escolar. De otra, evoca los estudios sociológicos sobre las prácticas sociales que son el vehículo de la transmisión cultural familiar, y propone complementarla subrayando los razonamientos cotidianos que estas prácticas llevan asociados. <br/>La tercera parte del texto es un informe donde se especifican los resultados del trabajo de campo programado. Así pues, el texto recuerda las características de los casos de estudio y presenta el análisis. Señala los rasgos semánticos del discurso con que el profesorado y las madres reflexionan sobre las aspiraciones educativas proyectadas sobre sus hijos. El conjunto muestra la fotografía de la simetría que detectan las entrevistas entre el discurso docente y el de les mares de origen medio, y de la asimetría que detectan cuando las madres son de origen obrero.


This doctoral thesis has researched how parents with several social backgrounds draw on different patterns of everyday reasoning in order to appraise schools and choose one of them for their children. The document is divided into three parts.<br/>The first part portrays both a sociological model of social actions -that frames a definition of family educational aspirations , and a sociological concept of discursive consciousness and everyday reasoning. <br/>The second part states a set of hypotheses on the form of teachers' and parents' everyday reasoning. First, teachers' reasoning is situated within the centrifugal and centripetal forces of school organisation. And second, the sociological analysis of family cultural transmission through social practices is not only retrieved but also complemented by emphasizing the everyday reasoning that is associated to such practices.<br/>The third part reports on the outcomes of the scheduled fieldwork. Thus, the main features of the case studies are described and the analysis is presented in a systematic way. Both teachers' and parent's (mostly, mothers') discourses on educational aspirations are portrayed by looking at some key semantic differences and commonalities. The final conclusion captures a significant symmetry between teachers' and middle-class mothers' reasoning whilst teachers' and working-class mothers' reasoning appear to be quite asymmetric.

Keywords

Classes socials; Elecció d'escola; Sociologia de l'educació

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

TXRM1de3.pdf

9.614Mb

TXRM2de3.pdf

9.274Mb

TXRM3de3.pdf

4.503Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)