La regulación de la donación de sangre. Un análisis ético, social y jurídico

Author

Cuadros Aguilera, Pol

Director

Silveira Gorski, Héctor Claudio

García Manrique, Ricardo

Tutor

García Manrique, Ricardo

Date of defense

2018-04-26

Pages

315 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Este trabajo comienza llevando a cabo una aproximación histórica a la regulación jurídica de la donación de sangre que presta una especial atención a los principios y razones que la inspiran. A partir de ahí, analiza la regulación vigente de la materia en España, atendiendo al estatuto jurídico de la sangre y de su donación y a la relación que guardan los límites a la disposición de esta sustancia con el que hemos denominado principio de no lucro. Tanto la aproximación histórica como el análisis de la regulación muestran la importancia de ese principio de no lucro en esta materia de la donación de sangre, así como su justificación particular en consideraciones éticas y sanitarias. A la vez, ambas aproximaciones permiten detectar una serie de problemas que tienen que ver con la aplicación concreta de ese principio. Estos problemas, que hemos agrupado en este trabajo bajo el rótulo “problemas de coherencia” y “problemas de claridad”, permiten dictaminar que el principio de no lucro tiene, en esta materia, una aplicación más reducida de la que cabría esperar. Ante esto, esta tesis presenta algunas alternativas que se concentran en la posibilidad de desarrollar el deber cívico de donar sangre reconocido en nuestro Ordenamiento jurídico haciendo derivar de él una obligación jurídica de donación. La propuesta de la organización de esta prestación pública es entonces desplegada aquí analizando los rasgos de la institución y las ventajas que proporcionaría frente a la situación actual, así como su justificación ética y política.


Aquest treball comença duent a terme una aproximació històrica a la regulació jurídica de la donació de sang que presta una especial atenció als principis i raons que la inspiren. A partir d'aquí, analitza la regulació vigent de la matèria a Espanya, atenent a l'estatut jurídic de la sang i de la seva donació i a la relació que guarden els límits a la disposició d'aquesta substància amb el que hem denominat principi de no lucre. Tant l'aproximació històrica com l'anàlisi de la regulació mostren la importància d'aquest principi de no lucre en aquesta matèria de la donació de sang, així com la seva justificació particular en consideracions ètiques i sanitàries. Alhora, ambdues aproximacions permeten detectar una sèrie de problemes que tenen a veure amb l'aplicació concreta d'aquest principi. Aquests problemes, que hem agrupat en aquest treball sota el rètol “problemes de coherència” i “problemes de claredat”, permeten dictaminar que el principi de no lucre té, en aquesta matèria, una aplicació més reduïda de la qual caldria esperar. Davant això, aquesta tesi presenta algunes alternatives que es concentren en la possibilitat de desenvolupar el deure cívic de donar sang reconegut en el nostre Ordenament jurídic fent derivar d'ell una obligació jurídica de donació. La proposta de l'organització d'aquesta prestació pública és llavors desplegada aquí analitzant els trets de la institució i els avantatges que proporcionaria enfront de la situació actual, així com la seva justificació ètica i política.


This study carries out a historical approach to the legal regulation of blood donation, that pays special attention to the principles and reasons that inspire it. Additionally, it analyzes the current regulation in Spain, taking into account the legal status of the blood, its donation and the link that limits the disposition of this substance with what we have named principle of nonprofit. Both, the historical approach and the analysis of regulation show the importance of the principle of non-profit regarding blood donation, as well as its particular justification in ethical and health matters. At the same time, both approaches leave room for detecting a series of problems that have to do with the specific application of this principle. These problems labeled "coherence problems" and "clarity problems" allow us to state that the principle of non-profit, to this matter, is less applicable than expected. In addition to that, this thesis presents some alternatives that focus on the possibility of putting into practice the civic duty of donating blood, also recognized in our legal system, and to turn it into a legal duty. The organization’s proposal of this public benefit is therefore, displayed here, by analyzing the features of the institution and the advantages that it would provide within the current situation, as well as its ethical and political justification.

Keywords

Donants de sang; Donantes de sangre; Blood donors; Voluntariat; Voluntariado social; Voluntarism; Educació cívica; Educación cívica; Civics education; Legislació; Legislación; Legislation; Espanya; España; Spain

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

PCA_TESIS.pdf

2.628Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)