El Hospital de San Juan de Dios, Palma de Mallorca. Una institución sanitaria imprescindible

Author

Boronat Rom, Joaquín

Director

Paz Lourido, Berta

March Noguera, Joan

Tutor

García-Cosio Piqueras, Francisco de Borja

Date of defense

2018-06-21

Pages

524 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Investigació Translacional en Salut Pública i Malalties d'Alta Prevalença

Abstract

[spa] Este trabajo de investigación histórica versa sobre el Hospital de San Juan de Dios de Palma de Mallorca, Islas Baleares desde 1955 hasta 2015. En este trabajo se detallan las diferentes evoluciones de esta institución, iniciando con el trienio precedente a su inauguración, con especial énfasis en el contexto sanitario balear y en las epidemias de poliomielitis acontecidas en ese período. Este trabajo se ha basado en la recopilación y análisis de fuentes primarias, como documentos originales de la Orden de San Juan de Dios y archivos del propio hospital, junto a otros procedentes de otras instituciones oficiales y particulares. Además, se han desarrollado entrevistas a personas que han participado de manera directa en diferentes etapas del hospital, contribuyendo todo ello a la configuración de un texto que refleja no sólo los acontecimientos históricos sino también los valores de hospitalidad característicos de la Orden de San Juan de Dios. Fruto de este trabajo, en esta tesis se recogen de forma sistemática las distintas etapas del Hospital de San Juan de Dios: el funcionamiento como sanatorio infantil desde 1955 a 1974; el cambio hacia un hospital de adultos, desde 1975 a 1997; la conversión del centro en un hospital geriátrico, entre 1998 hasta 2006 y finalmente la fase actual, desde 2007 a 2015, en la que el Hospital de San Juan de Dios evoluciona hacia una institución especializada en la promoción de la autonomía de la persona. El origen y desarrollo del Hospital de San Juan de Dios ha estado relacionado con la salud en cada época, decantándose especialmente hacia la patología del aparato locomotor y la rehabilitación, por lo que también se incluye un análisis del desarrollo temporal de ciertos aspectos de la cirugía ortopédica durante este período. Se incluye en el estudio no sólo la labor asistencial del Hospital de San Juan de Dios, sino también su labor formativa, educativa y social: la creación de las Escuelas de Ayudantes Técnicos Sanitarios y de Fisioterapia, previo al desarrollo de la Enfermería y la Fisioterapia en la educación superior; las relaciones con la sociedad civil mallorquina y balear, así como la obra benéfica; las relaciones y acuerdos con otras instituciones sanitarias baleares externas a la Orden y con la Universidad de les Illes Balears. En conclusión, el Hospital de San Juan de Dios ha sido y es una institución sanitaria imprescindible en el contexto sociosanitario balear, habiendo pasado por diferentes etapas desde su constitución, adaptándose a las necesidades que en cada momento demandaba la sociedad balear siendo fiel a su carisma y a los principios y valores de hospitalidad.


[cat] La present treball d’investigació versa sobre l’ Hospital de Sant Joan de Déu de Palma de Mallorca, a les Illes Balears, des del 1955 al 2015. En el text es detalla l’ evolució que ha sofert la institució, iniciant l’estudi en el trieni previ a la inauguració, fent especial èmfasi en el context sanitari balear i en les epidèmies de poliomielitis existents en aquell període. El treball està basat en la recopilació i anàlisi de fonts primàries recollides en documents originals de l’Orde, en arxius institucionals, oficials i de l’hospital. A més a més, s’han dut a terme entrevistes a persones que participaren de forma directa en les diferents etapes de l’hospital; contribuint en general a configurar un text que reflecteix no solament aconteixements històrics, sinó adhuc valors d’hospitalitat característics de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. Aquesta tesi registra sistemàticament les diferents etapes de l’Hospital de Sant Joan de Déu: la primera fase com a sanatori infantil des de l’any 1955 al 1974; el canvi cap a un hospital d’adults operant des de 1975 a 1997; la conversió en un hospital geriàtric entre 1998 i 2006 i finalment la fase actual, des del 2007 al 2015, en la que l’hospital evoluciona cap a un centre sanitari especialitzat en la promoció de l’autonomia de la persona. L’origen i el desenvolupament de l’Hospital de Sant Joan de Déu ha estat sempre relacionat amb l’estat de salut de cada època, especialment amb el vessant de la patologia de l’aparell locomotriu i la rehabilitació, motiu pel qual s’inclou una anàlisi temporal del desenvolupament de certs aspectes de la cirurgia ortopèdica durant tot el període. S’inclou a l’estudi realitzat, no només la labor assistencial de l’hospital, sinó també la seva tasca formativa, educativa i social: la creació de les Escoles d’Ajudant Tècnic Sanitari i de Fisioteràpia, prèviament al desenvolupament de l’Imfermería i la Fisioteràpia dins l’educació superior; les relacions amb la societat civil mallorquina i balear, així con la labor benèfica; les relacions i acords amb altres institucions sanitàries balears alienes a l’ Orde i els lligams establerts amb la Universitat de les Illes Balears. En conclusió, l’Hospital de Sant Joan de Déu ha sigut i continua essent una institució sanitària imprescindible dins el context sociosanitari balear, havent passat per diferents etapes adaptantse a les necessitats que en cada moment exigia la societat balear i mantenint-se sempre fidel al seu carisma constitucional i als seus principis i valors d’hospitalitat.


[eng] This historical research work was carried out on the Saint John of God Hospital in Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain from 1955 to 2015. This work details the different evolutions of this institution, begenning with the triennium preceding its inauguration, with a particular emphasis on the Balearic sanitary context and the polio epidemic that occurred throughout that period. This work is base don the collection and analysis of primary sources, including original documents from the Saint John of God Order and archives from the hospital itself. Additionally, interviews have been conducted with people who have been directly involved at different stages throughout the hospital’s lifespan. All these individuals have contributed to the development of a manuscript that, illustrated with photographs of the time, reflects not only historical events, but also portrays the values and hospitality characteristics of the Saint John of God Order. As a result of this work, this thesis systematically includes the different stages of the Saint John of God Hospital: Operation as a Children’s Sanatorium from 1955 to 1974; the change to an Adult Hospital, from 1975 to 1997; the conversión into a Geriatric Hospital between 1998 to 2006 and finally the current phase, from 2007 to 2015, in wich the Saint John of God Hospital evolved into a specialised institution, promoting individual Independence. The origin and development of the Saint John of God Hospital is related to the health knowledge of the time, therefore, an analysis into the development of orthopaedic surgery during this period is also included. This study not only comprises of the care work of the Saint John of God Hospital, but also includes its educational and social work, the foundation of the Sanitary Technical Assistant and Physiotherapy Schools previously to the development of Nursing and Physioterapy in higher education, the relationship with the Majorcan and Balearicf civil society, as well as charity worh and affiliation and agreement with other Balearic health institutions. In conclusión, the Saint John of God Hospital has been and currently still is an essential institution in the Balearic socio-health context. It has experienced various stages since its inception and has adapted to the needs and requirements of the Balearic society trhoughout the different eras, being faithful to the principles and values of the hospitality.

Keywords

Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu; Hospital; Poliomielitis; Carisma d'Hospitalitat; Docència; Autonomia de la persona

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Salut Pública

Documents

Tesi_Joaquin_Boronat_Rom.pdf

6.421Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.