Diseño, aplicación y evaluación de un programa de intervención psicológica para el trastorno de juego por internet

Author

Rodríguez Torres, Alexandra

Director

Carbonell Sánchez, Xavier,

Codirector

Griffiths, Mark

Date of defense

2018-10-25

Pages

411 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Amb la inclusió a la cinquena edició del Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (American Psychiatric Association, 2013), el trastorn de joc per internet ha estat considerat com un problema de salut y han començat a emergir serveis especialitzats de salut mental pel seu tractament. No obstant, resulten escassos els estudis que examinen l’efectivitat dels tractaments psicològics per aquest trastorn. L’objectiu principal de la present tesis és dissenyar, aplicar i avaluar un programa d’intervenció psicològica per adolescents amb trastorn de joc per internet (“Programa de Intervención Psicológica para la Adicción a las Tecnologías de la Información y la Comunicación” [PIPATIC]). El PIPATIC és una intervenció integradora principalment cognitiu conductual. La intervenció va ser avaluada a les fases pre-, meitat- i post-tractament. A més, es va realitzar una avaluació tres mesos després de la finalització de la intervenció. La mostra esta composada per 31 adolescents (entre 12 i 18 anys) reclutats en dos centres públics de salut mental, assignats al grup experimental d’intervenció PIPATIC o al grup control d’intervenció estàndard cognitiu conductual. Les característiques d’ambdós grups eren similars a la fase de pre-tractament. Així mateix, a la fase post-tractament es van trobar diferencies significatives en ambdós grups. Les troballes de la present dissertació suggereixen que el PIPATIC és efectiu en el tractament del trastorn de joc per internet i els trastorns associats, així com en la millora de les habilitats intra- i interpersonals i les relacions familiars. Encara que tots els participants van millorar, aquells que van rebre el tractament PIPATIC ho van fer especialment. Canviar el focus de tractament i aplicar una perspectiva integral (incloent l’addicció, els trastorns associats, les habilitats intra- i interpersonals i la teràpia familiar) sembla ser més efectiu per tractar l’addicció als videojocs que una psicoteràpia únicament centrada en l’addicció.


Con su inclusión en la quinta edición del Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (American Psychiatric Association, 2013), el trastorno de juego por internet se ha considerado como un problema de salud y han empezado a emerger servicios especializados de salud mental para su tratamiento. Sin embargo, resultan escasos los estudios que examinan la efectividad de los tratamientos psicológicos para este trastorno. El objetivo principal de la presente tesis es diseñar, aplicar y evaluar un programa de intervención psicológica para adolescentes con adicción a los videojuegos (“Programa de Intervención Psicológica para la Adicción a las Tecnologías de la Información y la Comunicación” [PIPATIC]). El PIPATIC es una intervención integradora principalmente cognitivo conductual. La intervención se evaluó en las fases de pre-, mitad- y post-tratamiento. Además, se realizó una evaluación tres meses después de la finalización de las intervenciones llevadas a cabo. La muestra se compone de 31 adolescentes (entre 12 y 18 años) de dos centros públicos de salud mental, asignados al grupo experimental PIPATIC o al grupo control de intervención estándar cognitivo conductual. Las características de ambos grupos fueron similares en la fase pre-tratamiento. Asimismo, en la fase post-tratamiento se hallaron diferencias significativas entre ambos grupos. Los hallazgos de la presente disertación sugieren que el PIPATIC es efectivo en el tratamiento del trastorno de juego por internet y los trastornos comórbidos, así como en la mejora de las habilidades intra e interpersonales y las relaciones familiares. Aunque todos los participantes mejoraron aquellos que recibieron el tratamiento PIPATIC lo hicieron especialmente. Cambiar el foco de tratamiento y aplicar una perspectiva integral (incluyendo la adicción, los trastornos comórbidos, las habilidades intra e interpersonales y la terapia familiar) parece ser más efectivo para tratar la adicción a videojuegos que una psicoterapia centrada únicamente en la adicción.


With its inclusion in the DSM-5 (American Psychiatric Association, 2013), Internet Gaming Disorder (IGD) has become a health concern and has emerged as a disorder to be treated in specialized mental health services for its treatment. Nevertheless, very few studies have examined the effectiveness of psychological treatments for IGD. The overarching aim of this thesis is design, apply, and evaluate a psychological intervention program for adolescents with IGD (“Programa de Intervención Psicológica para la Adicción a las Tecnologías de la Información y la Comunicación” [PIPATIC] program). The PIPATIC is a comprehensive cognitive behavioural treatment. The intervention was assessed at pre-, middle and post-treatment phases. In addition, a three-month assessment after finishing the interventions was carried out. The sample comprised 31 adolescents (aged 12-18 years) from two public mental health centers, assigned to the PIPATIC experimental group or a standard cognitive behavioral therapy control group. Both groups’ characteristics were similar at pre-treatment phase. Further significant differences were found between groups in the post-treatment phase. The findings of the present dissertation suggest that PIPATIC is effective in the treatment of IGD and its comorbid disorders, alongside the improvement of intra-interpersonal abilities and family relationships. Although all participants presented improvements, those who received the PIPATIC treatment did it so especially. Changing the focus of treatment and applying an integrative focus (i.e., including the addiction, the comorbid disorders, intrapersonal and interpersonal abilities, and family psychotherapy) appears to be more effective for gaming addiction than a therapy only focusing on the IGD itself.

Keywords

Adicción videojuegos; Addicció videojocs; Videogame addiction; Tratamiento psicológico; Tractament psicològic; Psychological treatment; Psicoterapia; Psicoteràpia; Psychotherapy

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Alexandra_Rodriguez_1-de-2.pdf

9.891Mb

Tesi_Alexandra_Rodriguez_2-de-2.pdf

3.983Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)