Aproximación al concepto de willful blindness y su tratamiento en criminal law

Author

Fernández Budajir, Luis Guillermo

Director

Gallego Soler, José-Ignacio

Tutor

Gallego Soler, José-Ignacio

Date of defense

2018-12-18

Pages

395 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

La expansión que ha tenido la figura de la ignorancia deliberada dentro del derecho penal Iberoamericano, a raíz de la adopción por parte del Tribunal Supremo español de la doctrina de la willful blindness, justifican la realización del presente trabajo. Desde esta perspectiva se pretende dar respuesta a qué es la willful blindness en su esencia. Para ello, se realiza una acercamiento al funcionamiento del sistema jurídico del common law con la finalidad de comprender el desarrollo de la willful blindness y proponer una aproximación conceptual de esta figura jurídica a partir de un doble enfoque sustantivo y procesal. Al finalizar, se estará en la capacidad de responder a las siguientes interrogantes: ¿A qué se hace referencia cuando se habla de willful blindness y por qué un determinado individuo decide ignorar lo que las circunstancias del hecho le está planteando como probable?;¿Es exactamente lo mismo hablar de willful blindness y de ignorancia deliberada?; ¿Es necesaria la utilización o el acceso a un recurso como la willful blindness para tratar los supuestos de desconocimiento provocado de los elementos del tipo objetivo en el derecho continental? La tesis se estructura en tres partes: (i) El sistema jurídico del common law; (ii) La doctrina de la willful blindness; (iii) Aproximación al concepto de willful blindness.


The expansion that the willful blindness doctrine has had within Ibero-American criminal law, following the adoption by the Spanish Supreme Court of this doctrine, justifies this investigation. From this perspective it is intended to answer what is the essence of the willful blindness doctrine. To achieve this task, an approach to the common law legal system is carried out in order to understand the development of the willful blindness doctrine, and a conceptual proposal to this legal entity based on a substantive and procedural approach is submitted. At the end, we will be in the ability to answer the following questions: What is referred to when we talk about willful blindness, and why a particular individual decides to ignore what the attendant circumstances suggests as probable? It is exactly the same to talk about willful blindness and deliberate ignorance? Is it necessary to use such a resource like willful blindness doctrine to deal with cases of contrived ignorance of the objective elements of the crime in the continental law? The thesis is structured in three parts: (i) The legal system of common law; (ii) The doctrine of the willful blindness; (iii) A conceptual approach to willful blindness.


L'expansió que ha tingut la figura de la ignorància deliberada dins el dret penal Iberoamericà, arran de l'adopció per part del Tribunal Suprem espanyol de la doctrina de la willful blindness, justifiquen la realització del present treball. Des d'aquesta perspectiva es pretén donar resposta a què és la willful blindness en la seva essència. Per a això, es realitza una aproximació al funcionament del sistema jurídic del common law amb la finalitat de comprendre el desenvolupament de la willful blindness i proposar una aproximació conceptual d'aquesta figura jurídica a partir d'un doble enfocament substantiu i processal. En acabar, s'estarà en la capacitat de respondre a les següents interrogants: ¿A què es fa referència quan es parla de willful blindness i per què un determinat individu decideix ignorar el que les circumstàncies del fet li està plantejant com a probable?; És exactament el mateix parlar de willful blindness i d'ignorància deliberada ?; És necessària la utilització o l'accés a un recurs com la willful blindness per tractar els supòsits de desconeixement provocat dels elements del tipus objectiu en el dret continental? La tesi s'estructura en tres parts: (i) El sistema jurídic del common law; (ii) La doctrina de la willful blindness; (iii) Aproximació al concepte de willful blindness.

Keywords

Ignorància (Dret); Ignorancia de la ley; Ignorance (Law); Common law; Dret comú; Derecho común

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

LGFB_TESIS.pdf

3.851Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)