Caracterización de la senescencia celular inducida por Sprouty: papel de p38

Author

Anerillas Aljama, Carlos

Director

Encinas Martín, Mario

Date of defense

2019-01-18

Pages

250 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina Experimental

Abstract

Els membres de la família de proteïnes Sprouty han estat clàssicament descrits com a inhibidors de la senyalització iniciada pels receptors tirosina quinasa, sent per això reiteradament proposats com supressors tumorals. D'altra banda, la senescència cel·lular és una resposta a certs nivells d'estrès en la qual les cèl·lules decideixen abandonar la seva capacitat proliferativa i secretar un ampli ventall de factors per influir sobre l'entorn proper. Treballs previs demostren que Spry1 promou la inducció de senescència cel·lular tant en tiroide com en el desenvolupament de la vagina de manera independent a la seva acció clàssica sobre els receptors tirosina quinasa. En la present tesi hem expandit la implicació de Spry1 en senescència a paradigmes en els quals aquesta és rellevant com l'envelliment, la reparació de teixits o la senescència associada a quimioteràpia. A més, hem revelat que Spry1 respon a l'estrès oxidatiu potenciant la via p38. Per tant, els resultats exposats confirmen a les proteïnes Spry com a mediadors generals de la senescència cel·lular.


Los miembros de la familia de proteínas Sprouty han sido clásicamente descritos como inhibidores de la señalización iniciada por los receptores tirosina quinasa, siendo por ello reiteradamente propuestos como supresores tumorales. Por otro lado, la senescencia celular es una respuesta a ciertos niveles de estrés en la que las células deciden abandonar su capacidad proliferativa y secretar un amplio abanico de factores para influir sobre el entorno próximo. Trabajos previos demuestran que Spry1 promueve la inducción de senescencia celular tanto en tiroides como en el desarrollo de la vagina de manera independiente a su acción clásica sobre los receptores tirosina quinasa. En la presente tesis hemos expandido la implicación de Spry1 en senescencia a paradigmas en los que ésta es relevante como el envejecimiento, la reparación de tejidos o la senescencia asociada a quimioterapia. Además, hemos desvelado que Spry1 responde al estrés oxidativo potenciando la vía p38. Por tanto, los resultados expuestos confirman a las proteínas Spry como mediadores generales de la senescencia celular.


Members of Sprouty family of genes (Spry1-4) have been classically assumed to be inhibitors of signaling initiated by receptor tyrosine kinases. As such, they have been proposed as tumor suppressor genes. On the other hand, cellular senescence is a response in front of different cellular stresses in which cells decide to cease their proliferation. Moreover, senescent cells implement the secretion of a myriad of factors to influence their proximal environment. Previous data from our group demonstrate that Spry1 promotes cellular senescence in the thyroid gland and in vaginal development, but in an ERK-independent manner. The present work expands the implications of Spry genes to other cellular senescence scenarios such as age-related and regeneration-related senescence. Surprisingly, Spry1 induction in the senescent response is controlled by oxidative stress. Mechanistically, Spry proteins enhance p38 MAPK activation required for the proper induction of most of the traits of cellular senescence. Hence, these results confirm Spry genes as novel, general mediators of cellular senescence.

Keywords

Sprouty; Estrès oxidatiu; Senescencia celular; Estrés Oxidativo; Cellular senescence; Oxidative Stress; Senescència cel·lular

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Knowledge Area

Biologia Cel·lular

Documents

Tcaa1de1.pdf

39.75Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)