Sistemas de solución de controversias de los procesos de integración suramericanos = Systèmes de règlement des différends des processus d'intégration d'Amérique du Sud

Author

Penela, Olivier

Director

Albertí Rovira, Enoch

Blanquet, Marc

Tutor

Queralt Jiménez, Argelia

Date of defense

2019-02-27

Pages

436 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

El tema de mi tesis tiene como ámbito de investigación los Sistemas de Solución de controversias creados por los procesos de integración de Suramérica – la Comunidad Andina, el MERCOSUR y la UNASUR – para asegurar el respeto del derecho en la aplicación de los Tratados constitutivos. Pero, más allá de un mero estudio comparativo, el propósito de mi estudio es analizar el papel de los órganos jurisdiccionales (el Tribunal de justicia de la Comunidad Andina, el Tribunal Permanente de Revisión del MERCOSUR y el Centro de Solución de controversias de la UNASUR) en el seno de sus respectivos procesos de integración, teniendo como ejemplo y paradigma la experiencia europea y el protagonismo del Tribunal de Justicia de la Unión Europea en la consagración de un sistema jurídico integrado y en el desarrollo de una norma comunitaria continental.


Le sujet de ma thèse doctorale a pour champ d'étude les différentes institutions juridictionnelles mises en place par les processus d'intégration d'Amérique du Sud – la Communauté andine, le MERCOSUR et l'UNASUR – afin d'assurer le respect du droit dans l’application des traités. Surtout, au-delà de la simple étude comparative, l’objectif de la thèse est de développer une analyse du rôle des différents organes juridictionnels (le Tribunal de justice de la Communauté andine, le Tribunal permanent de révision du MERCOSUR et le Centre de règlement des différends de l'UNASUR actuellement en cours de création) au sein des processus d'intégration respectifs, et une mise en perspective avec l'expérience européenne de la Cour de justice de l'Union Européenne dans la consécration d’un système juridique d’intégration et le développement d'une norme communautaire continentale.


The subject of my doctoral thesis focuses on the different legal institutions established by the South American integration processes – the Andean Community, MERCOSUR and UNASUR – in order to ensure accordance with the law in the application of their treaties. Beyond a simple comparative study, the objective of the thesis is above all to develop an analysis of the role of the jurisdiction of dispute settlement (the Andean Tribunal of Justice, the MERCOSUR Permanent Review Tribunal and the UNASUR Regional Arbitration Center currently being created) at the heart of the respective integration processes, as well as comparing the processes to Europe’s experience with the European Court of Justice as an embodiment of a legal system of integration and the development of an EU standard.


El tema de la meva tesi té com a àmbit d'investigació, els Sistemes de Solució de controvèrsies creats pels processos d'integració de Sud-amèricala – la Comunitat Andina, el MERCOSUR i la UNASUR – per tal d´assegurar el respecte del dret a l'aplicació dels Tractats constitutius. Però, més enllà d'un simple estudi comparatiu, el propòsit del meu estudi és analitzar el paper dels òrgans jurisdiccionals (Tribunal de justícia de la Comunitat Andina, el Tribunal Permanent de Revisió del MERCOSUR i el Centre de Solució de controvèrsies de la UNASUR) en el si dels seus respectius processos d'integració, tenint com a exemple i paradigma l'experiència europea i el protagonisme del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en la consagració d'un sistema jurídic integrat i en el desenvolupament d'una norma comunitària continental.

Keywords

MERCOSUR (Organització); Integració econòmica; Integración económica; Economic integration; Resolució de conflictes (Dret); Transacciones extrajudiciales; Dispute resolution (Law); Tribunals internacionals; Tribunales internacionales; International courts; Amèrica del Sud; América del Sur; South America

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

OLIVIER PENELA_TESIS.pdf

3.669Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)