From Being NICE to Being Tired: Essays in Health Economics

Author

Serra-Burriel, Miquel

Director

Borrell, Joan-Ramon

Tutor

Petrova Stoyanova, Alexandrina

Date of defense

2019-07-05

Pages

110 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat d'Economia i Empresa

Abstract

This document is a summary of the first steps of my journey into academic research. The dissertation provides in-depth analysis of the theoretical basis of the British National Institute for Clinical Excellence (NICE) priority setting to the neonatal consequences of obstetricians’ tiredness. From being NICE to being tired aims to provide a quantitative perspective of four relevant multidisciplinary topics in health economics. It contains a piece of theoretical work with simulation exercises, a piece of methodology testing with an application to experimental data and two pieces of applied work, one focused on prediction and the other on causal effects. All articles are oriented towards informing public healthcare policies, with the hope that they will inform, someday, somehow, decision-making over the topics covered here.


La tesis incluye 6 capítulos, 4 de los cuáles son artículos independientes más una introducción y las conclusiones. La tesis investiga temas focales de la economía de la salud desde distintas perspectivas. El primer artículo estudia la comparativa en términos de eficiencia y equidad de distintos modelos teóricos de provisión de sanidad pública. El segundo, utilizando datos de un macro-ensayo clínico, utiliza técnicas de aprendizaje automático para la detección de efectos causales heterogéneos. El tercer artículo utiliza también métodos de aprendizaje automático para la predicción pronóstica del modo final de parto utilizando datos del universo de nacimientos en cuatro hospitales españoles. El último artículo estima el efecto causal de las cesáreas no medicamente indicadas sobre la salud de los recién nacidos.

Keywords

Economia de la salut; Economía de la salud; Medical economics; Estadística; Statistics; Inferència; Inferencia; Inference

Subjects

33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

MSB_PhD_THESIS.pdf

1.572Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)