Essays on labor markets

Author

Hedtrich, Christoph

Director

Eeckhout, Jan

Date of defense

2019-10-31

Pages

180 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis is composed of three articles. The first addresses the recent decline in worker mobility between jobs and links it to changes in demand for jobs along the skill distribution. I present a novel theoretical framework, where workers compete for and sort to jobs in a frictional labor market. Using the framework I analyze to what extent the recent decline in worker mobility can be attributed to changing demand for jobs. The second article analyzes how the advancement of Information and Communication Technology affects the sorting of workers and jobs across cities. I provide a theoretical framework allowing for rich interactions between technology usage, occupation choice and location choice of workers. I show that the productivity advancement of IT technology can rationalize the changes in sorting patterns of workers across cities. The last article documents gender pay gaps among professors at the University of California and shows that even after conditioning on research output women are paid less than men.


Aquesta tesi està formada per tres articles. El primer estudia la recent disminució de la mobilitat laboral (en termes de canvis de feina) i la relaciona amb canvis en la demanda de feina per part de treballadors amb diferents nivells d’habilitat. Es proposa un nou marc teòric en el qual, dins d’un mercat laboral amb friccions, els treballadors competeixen entre ells i es distribueixen els llocs de treball. Amb aquest marc, s’analitza la mesura en la qual els canvis en la demanda de llocs de treball poden explicar la disminució recent de la mobilitat laboral. El segon article analitza com el progrés de les tecnologies de la informació i la comunicació afecta a la distribució de feines i treballadors entre les diverses ciutats. S’ofereix un marc teòric ric que permet molts tipus d’interaccions entre l’ús de la tecnologia, l’elecció d’una ocupació i la tria d’una ciutat per part dels treballadors. Es mostra que l’increment de la productivitat de les TIC pot racionalitzar els canvis observats en els patrons de distribució dels treba lladors entre les diverses ciutats. El darrer article documenta l’existència de diferències de gènere en els salaris dels professors de la Universitat de Califòrnia i es mostra que, fins i tot quan es té en compte la diferència de producció científica, les dones reben una menor retribució que els homes.

Keywords

Labor markets

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tch.pdf

3.638Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)