Functional Analysis of the Lithic Assemblages from the Middle and Upper Paleolithic sites of Khorramabad Valley (Western Iran), with special reference to Kaldar Cave

Author

Tumung, Laxmi

Director

Ollé Cañellas, Andreu

Date of defense

2019-04-12

Pages

331 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Aquesta tesi se centra en l'estudi funcional de conjunts de Paleolític mitjà i superior de la Vall de Khorramabad (Iran occidental), amb especial atenció a la cova de Kaldar. S'emmarca en un projecte de recerca multidisciplinària centrat en la transició del Paleolític mitjà al superior a les muntanyes del Zagros. Metodològicament, s'adopta una doble perspectiva, que inclou l'anàlisi de micro-desgast i la de residus, sempre des d'una perspectiva no invasiva i multi-tècnica. A la microscòpia òptica i electrònica de rastreig (OM i SEM) comunament utilitzades, s'ha afegit la microscòpia 3D digital (3D DM). Per la caracterització química dels residus, hem utilitzat el SEM amb microanàlisi EDX, FTIR i μXRD. Totes aquestes tècniques s'han aplicat tant a mostres experimentals com arqueològiques. La tesi inclou set publicacions. Quatre d'elles son articles publicats en revistes SCI, i estan dedicade a presentar el context arqueològic, cronològic i paleoambiental dels conjunts estudiats. Una és un manuscrit acceptat per una monografia, que inclou els resultats funcionals preliminars del conjunt de Paleolític superior de la cova de Kaldar. Finalment, incloem l'esborrany de dos manuscrits centrats en la proposta multi-analítica d'anàlisi funcional per la identificació de traces d'ús i residus arqueològics.


Esta tesis se centra en el estudio funcional de conjuntos del Paleolítico medio y superior del Valle de Khorramabad (Irán Occidental), con especial atención a la Cueva de Kaldar. Se nemarca en un proyecto de investigación multidisciplinar centrado en la transición del Paleolítico medio al superior en las montañas del Zagros. Metodológicamente, se adopta una doble perspectiva, que incluye el análisis del microdesgaste y el de los residuos, siempre desde una perspectiva no invasiva y multi-técnica. A la microscopía óptica y electrónica de barrido (OM i SEM) comúnmente utilizadas, se ha añadido la microscopía 3D digital (3D DM). Para caracterización química de los residuos, hemos utilizado el SEM con microanálisis EDX, FTIR i μXRD. Todas estas técnicas se han aplicado tanto a muestras experimentales como arqueológicas. La tesis incluye siete publicaciones. Cuatro de ellas son artículos publicados en revistas SCI, y están dedicados a presentar el contexto arqueológico, cronológico y paleoambiental de los conjuntos estudiados. Otra es un manuscrito aceptado parar una monografía, que incluye los resultados funcionales preliminares del conjunto de Paleolítico superior de la Cueva de Kaldar. Finalmente, incluimos el borrador de dos manuscritos centrados en la propuesta multi-analítica del análisis funcional para la identificación de huelals de uso y residuos arqueológicos.


This thesis faces the functional analysis of Middle and Upper Paleolithic lithic assemblages of the Khorramabad Valley (Western Iran), with special attention to Kaldar Cave. It is framed in a multi-disciplinary research project focused on the Middle to Upper Paleolithic Transition in the Zagros Mountains. In methodological terms, there is a twofold perspective, use-wear and residues analyses, which are always considered from a non-invasive and eminently and multi-technique perspective. To the commonly used optical and scanning electron microscopy (OM and SEM), we added the use of the 3D digital microscopy (3D DM). For the chemical characterisaiton of the residues, we used SEM with microprobe EDX, FTIR and μXRD. All these techniques were applied to both experimental and archaeological samples. The thesis embodies seven publications. Four of them were articles published in SCI journals, and aimed to present the archaeological, chronological and paleoenvironmental context of the studied assemblages. Another is an accepted manuscript for a monograph which deals with the preliminary functional analysis result of the Upper Palaeolithic lithic assemblage of Kaldar Cave. Finally, we include two prepared manuscripts based on the multi-analytic approach for the functional analysis results to identify the archaeological use-wear and residues.

Keywords

Anàlisi traceològica; Paleolític mitjà i superior; Zagros iranià; Análisis traceológico; Paleolítico medio y superior; Zagros iraní; Use-wear analysis; Middle / Upper Palaeolithic; Iranian Zagros

Subjects

572 - Physical anthropology; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

31.00Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)