Estratègies econòmiques domèstiques dels camperols del País Valencià: un estudi sobre la comarca de l'Horta

Author

Blay Rubio, Maria

Director

Cuco Giner, Josepa

Date of defense

1994-07-04

Pages

342 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia Social i Filosofia

Abstract

La tesi: “Estratègies econòmiques domèstiques dels camperols del País Valencià: un estudi de la comarca de l’Horta” es centra en l’agricultura familiar i les estratègies que despleguen per a la seua viabilitat. S’analitzen dues amb major profunditat. 1. La comercialització de la producció pròpia a l’engrós en el mercat d’Abastos de la ciutat de València i al detall en mercats locals. La principal font d’informació d’esta estratègia, ha estat el treball de camp amb entrevistes als actors i actores, l’observació, l’enquesta i les dades que es registren en Mercavalencia. Les entrevistes realitzades entre 1986 i 1993 a persones que nasqueren fins a 1950, havien fet o feien la comercialització dels seus productes, recollint l’activitat comercialitzadora al llarg del s. XX. Aquesta activitat es practica arreu del món i pren especial significat en el context actual de la seguretat alimentària, el consum de la producció local o km. “0” i acaparar-hi els productors els beneficis comercials. 2. La transmissió de la propietat de la terra, evitant la seua dispersió i afavorint la viabilitat i reproducció del grup domèstic agrari, s’estudia a partir de la font escrita de protocols notarials. S’analitza la transmissió de la propietat de la terra de més de 500 herències dels anys 1890, 1930 i 1970 de l’Arxiu de Protocols Notarials de València


La tesis: “Estrategias económicas domésticas de los campesinos del País Valencià: un estudio de la comarca de l’Horta” se centra en la agricultura familiar y las estrategias que despliegan para su viabilidad. Se analizan dos con mayor profundidad. 1. La comercialización de la producción propia al por mayor en el mercado de Abastos de la ciudad de València y al detalle en mercados locales. La principal fuente de información de esta estrategia, ha sido el trabajo de campo con entrevistas a actores y actoras, la observación, la encuesta y datos registrados en Mercavalencia. Las entrevistes realizadas entre 1986 y 1993 a persones nacidas hasta 1950, habían hecho o hacían la comercialización de sus productos, recogiendo la actividad comercializadora a lo largo del s. XX. Esta actividad se practica a lo largo del mundo y toma especial significado en el contexto actual de la seguridad alimentaria, el consumo local o km. “0” y que los productores capten los beneficios comerciales. 2. La transmisión de la propiedad de la tierra, evitando su dispersión y favoreciendo la viabilidad y reproducción del grupo domestico agrario, se estudia a partir de la fuente escrita de protocolos notariales. Se analiza la transmisión de la propiedad de la tierra de más de 500 herencias de los años 1890, 1930 y 1970 del Archivo de Protocolos Notariales de València.


The thesis: "Domestic economic strategies of the peasants of the Valencian Country: a study of the region of l’Horta" focuses on family farming and the strategies they deploy for its viability. Two are deeply analysed below: 1. Marketing of our own wholesale production in the Food Market of the city of Valencia and retail in local markets. The main source of information for this strategy has been field work with interviews with actors, observation, survey and data recorded in Mercavalencia. The interviews carried out between 1986 and 1993 for people born up until 1950, which had made or were marketing their products, gathering the marketing activity throughout the 20th Century. This activity is practiced throughout the world and takes on special meaning in the current context of food security, local consumption or km. “0” so the producers capture the commercial benefits. 2. The transfer of land ownership, avoiding its dispersion and favoring the viability and reproduction of the domestic agrarian group, is studied from the written source of notarial protocols. The transmission of the property of the land of more than 500 inheritances from the years 1890, 1930 and 1970 of the File of Notarial Protocols of València is analysed.

Keywords

València; gricultura familiar; Viabilitat; Valencian Country; family farming; viability

Subjects

572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI MARIA BLAY RUBIO.pdf

2.782Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)