QUALITAT DE VIDA, ADAPTACIÓ SOCIAL I ESTRÈS EN JOVES AMB UN PRIMER EPISODI PSICÒTIC O EN RISC DE PSICOSI

Author

Ortega Sanz, Laura

Director

Labad Arias, Javier

Vilella Cuadrada, Elisabet

Date of defense

2020-12-22

Pages

173 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La qualitat de vida i el funcionament social han esdevingut bons indicadors per mesurar la millora clínica dels trastorns psicòtics, i han estat àmpliament estudiats en persones amb esquizofrènia. És freqüent que aquest pitjor funcionament estigui present abans de l’aparició del primer episodi psicòtic (PEP), en la coneguda fase prodròmica, fase característica dels subjectes coneguts com Estats Mentals d’Alt Risc (EMAR). L’estrès ha esdevingut un element clau tant en el desenvolupament de la malaltia com en el seu efecte directe sobre l’evolució de la qualitat de vida i el funcionament social de persones amb malaltia psicòtica. En aquesta tesi s’explora la relació entre la qualitat de vida i el funcionament social de joves amb una psicosi incipient, i s’estudia el paper mediador que pot tenir l’estrès. D’altra banda s’analitza el maltractament infantil, com a esdeveniment estressant major, i la seva relació amb l’adaptació social en aquest grup de població. Els resultats obtinguts suggereixen que els joves amb psicosi incipient presenten una baixa qualitat de vida, pitjor funcionament social i més estrés que una mostra de controls sans, i que l’any posterior al primer episodi, milloren la qualitat de vida, però no el funcionament social. L’estrès exerceix un paper mediador en la relacio entre qualitat de vida i adaptació social, i el maltractament infantil també s’associa a una pitjor adaptació social.


La calidad de vida y el funcionamiento social se han convertido en buenos indicadores para medir la mejoría clínica de los trastornos psicóticos, y han sido ampliamente estudiados en personas con esquizofrenia. Es frecuente que este peor funcionamiento esté presente antes de la aparición del primer episodio psicótico (PEP), en la conocida fase prodrómica, fase característica de los sujetos conocidos como Estados Mentales de Alto Riesgo (EMAR). El estrés se ha convertido en un elemento clave tanto en el desarrollo de la enfermedad como en su efecto directo sobre la evolución de la calidad de vida y el funcionamiento social de personas con enfermedad psicótica. En esta tesis se explora la relación entre la calidad de vida y el funcionamiento social de jóvenes con una psicosis incipiente, y se estudia el papel mediador que puede tener el estrés. Por otra parte se analiza el maltrato infantil, como acontecimiento estresante mayor, y su relación con la adaptación social en este grupo de población. Los resultados obtenidos sugieren que los jóvenes con psicosis incipiente presentan una baja calidad de vida, peor funcionamiento social y más estrés que una muestra de controles sanos, y que el año posterior al primer episodio, mejoran la calidad de vida, pero no el funcionamiento social. El estrés desempeña un papel mediador en la relación entre calidad de vida y adaptación social, y el maltrato infantil también se asocia a una peor adaptación social.


Quality of life and social functioning have become good indicators for measuring the clinical improvement of psychotic disorders, and have been widely studied in people with schizophrenia. This worst functioning is often present before the onset of the first episode of psychosis (FEP), in the well-known prodromal phase, a phase characteristic of subjects known as At-Risk Mental States (ARMS). Stress has become a key element in both the development of the disease and its direct effect on the evolution of the quality of life and social functioning of people with psychotic illness. This thesis explores the relationship between quality of life and the social functioning of young people with an early psychosis, and also studies the mediating stress role. On the other hand, child abuse is analyzed as a major stressful event, and its relationship with social adaptation in this population group. The results obtained suggest that young young with an early psychosis have a poor quality of life, worse social functioning, and more stress than a sample of healthy controls, and that the year after the first episode, they improve quality of life, but not social functioning. Stress plays a mediating role effect in the relationship between quality of life and social adjustment, and child abuse is also associated with worse social adjustment.

Keywords

Psicosi Incipient; Funcionalitat social; Estrès; Psicosis Incipiente; Funcionalidad social; Estrés; Early psychosis; Social functioning; Stress

Subjects

616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Laura Ortega.pdf

5.735Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)