Evaluación para la mejora: efectos desde la óptica de los directores

Author

Díaz Galeas, Luz María

Director

Rodríguez Gómez, David

Date of defense

2021-02-04

Pages

501 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació

Abstract

L'avaluació dels centres educatius ha estat una estratègia implementada com a eina per a la millora. No obstant això, escassos estudis han abordat els processos i eventuals assoliments experimentats per les escoles en la trajectòria posterior. La recerca que es presenta ofereix una anàlisi de l'efecte de les Visites d'Avaluació i Orientació d'Acompliment realitzades a Xile per l'Agència de Qualitat de l'Educació, des de la perspectiva dels directors i directores d'establiments educacionals avaluats per l'organisme. S'ha buscat identificar la seva incidència en els resultats d'aprenentatge i de formació dels estudiants, així com en l'evolució de l'acompliment dels centres, des de la mirada dels líders educatius. La recerca, que es va realitzar mitjançant un disseny de mètode mixt seqüencial, va considerar en la seva fase quantitativa una enquesta aplicada a líders escolars d'establiments avaluats l'any 2014, en l'etapa de marxa blanca del Sistema d'Assegurament de la Qualitat de l'Educació Escolar a Xile, el primer pla de la qual ha finalitzat el 2019 i és imminent un eventual tancament d'aquelles escoles que es mantenen qualificades com a insuficients. Així mateix, en la seva fase qualitativa, va considerar un estudi de casos múltiple, en el qual es va abordar la perspectiva de directores de centres situats a la regió del país amb menors assoliments educatius. Els resultats revelen que la visita d'avaluació té efectes positius en la planificació de la gestió pedagògica i institucional, així com en la motivació i compromís de la comunitat educativa. No obstant això, les anàlisis mostren una baixa incidència en la millora de resultats educatius aconseguits per les escoles avaluades, posterior a l'avaluació. Les visites de l'Agència de Qualitat de l'Educació no repercuteixen en avanços sostinguts en els assoliments d'aquests mesuraments i, en conseqüència, no s'evidencia aportació al progrés de les escoles, segons la seva categoria d'acompliment. D'acord amb això, la construcció de capacitats, com a base del millorament continu, és una tasca pendent a les escoles avaluades que es mantenen en categoria Insuficient. En aquest sentit, des de les percepcions dels directors, l'avaluació té un efecte mobilitzador, però el seu objectiu de contribució a la millora té límits, representats pels líders en manca de suport tècnic, efectivitat en l'acompanyament i periodicitat en el seguiment a les indicacions realitzades en la visita.


La evaluación de los centros educativos ha sido una estrategia implementada como herramienta para la mejora. Sin embargo, escasos estudios han abordado los procesos y eventuales logros experimentados por las escuelas en la trayectoria posterior. La investigación que se presenta ofrece un análisis del efecto de las Visitas de Evaluación y Orientación de Desempeño realizadas en Chile por la Agencia de Calidad de la Educación, desde la perspectiva de los directores y directoras de establecimientos educacionales evaluados por el organismo. Se ha buscado identificar su incidencia en los resultados de aprendizaje y de formación de los estudiantes, así como en la evolución del desempeño de los centros, desde la mirada de los líderes educativos. La investigación, que se realizó mediante un diseño de método mixto secuencial, consideró en su fase cuantitativa una encuesta aplicada a líderes escolares de establecimientos evaluados el año 2014, en la etapa de marcha blanca del Sistema de Aseguramiento de la Calidad de la Educación Escolar en Chile, cuyo primer plan ha finalizado el 2019 y es inminente un eventual cierre de aquellas escuelas que se mantienen calificadas como insuficientes. Asimismo, en su fase cualitativa, consideró un estudio de casos múltiple, en el que se abordó la perspectiva de directoras de centros ubicados en la región del país con menores logros educativos. Los resultados revelan que la visita de evaluación tiene efectos positivos en la planificación de la gestión pedagógica e institucional, así como en la motivación y compromiso de la comunidad educativa. Sin embargo, los análisis muestran una baja incidencia en la mejora de resultados educativos alcanzados por las escuelas evaluadas, posterior a la evaluación. Las visitas de la Agencia de Calidad de la Educación no repercuten en avances sostenidos en los logros de estas mediciones y, en consecuencia, no se evidencia aporte al progreso de las escuelas, según su categoría de desempeño. De acuerdo a ello, la construcción de capacidades, como base del mejoramiento continuo, es una tarea pendiente en las escuelas evaluadas que se mantienen en categoría Insuficiente. En este sentido, desde las percepciones de los directores, la evaluación tiene un efecto movilizador, pero su objetivo de contribución a la mejora tiene límites, representados por los líderes en carencia de apoyo técnico, efectividad en el acompañamiento y periodicidad en el seguimiento a las indicaciones realizadas en la visita.


The evaluation of schools has been a strategy implemented as a tool for improvement. However, few studies have addressed the processes and eventual achievements experienced by schools in the subsequent trajectory. The research presented here offers an analysis of the effect of the Performance Evaluation and Orientation Visits carried out in Chile by the Agency for Quality Education, from the perspective of the directors of educational establishments evaluated by the agency. We have sought to identify their impact on the learning and training results of students, as well as on the evolution of school performance, from the perspective of educational leaders. The research, which was carried out by means of a design of sequential mixed method, considered in its quantitative phase a survey applied to school leaders of establishments evaluated in 2014, in the stage of white march of the System of Assurance of the Quality of the School Education in Chile, whose first plan has finished in 2019 and an eventual closing of those schools that remain qualified as insufficient is imminent. Likewise, in its qualitative phase, it considered a multiple case study, in which the perspective of school principals located in the region of the country with lower educational achievements was addressed. The results reveal that the evaluation visit has positive effects on the planning of pedagogical and institutional management, as well as on the motivation and commitment of the educational community. However, the analyses show a low incidence in the improvement of educational results achieved by the evaluated schools, after the evaluation. The visits of the Education Quality Agency do not have an impact on sustained progress in the achievements of these measurements and, consequently, there is no evidence of contribution to the progress of the schools, according to their performance category. Accordingly, capacity building, as a basis for continuous improvement, is a pending task in the schools evaluated that remain in the Insufficient category. In this sense, from the perceptions of the directors, the evaluation has a mobilizing effect, but its objective of contributing to the improvement has limits, represented by the leaders in lack of technical support, effectiveness in the accompaniment and periodicity in the follow-up to the indications made in the visit.

Keywords

Millorament; Mejoramiento; Improvement; Qualitat; Calidad; Quality; Avaluació; Evaluación; Evaluation

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

lmdg1de1.pdf

10.55Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)