Funció i evolució de la premsa de Barcelona durant la transició democràtica ( 1975-1978)

Author

Mauri, Marcel

Director

Guillamet, Jaume

Date of defense

2010-07-23

ISBN

9788469383087

Legal Deposit

B.40473-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

La fi del franquisme i l'inici del període conegut com la transició democràtica va significar un canvi a diversos nivells en el panorama comunicatiu que, fins aquell moment, hi havia a Barcelona. El final de les limitacions imposades per la dictadura i la paulatina supressió del control sobre la premsa i la censura va permetre que el periodisme es desenvolupés, per primer cop en 40 anys, en un marc de llibertats. Aquesta tesi busca fer un retrat, el més exhaustiu possible, de la funció i l'evolució a tots nivells (però, sobretot, periodística, política i ideolò¬gica) que experimentaran els onze diaris d'informació general que es publicaran a Barcelona durant els tres anys de transició (1975-1978). A través de l'anàlisi acurat del contingut publicat per aquests mitjans en diversos moments històrics d'especial rellevància, el treball mostra els canvis i el comportament de la premsa barcelonina en un context polític de democratització.


The end of the Franco era and the start of the period known as the democratic transition was a change at various levels in the communicative situation, so far, was in Barcelona. The end of the limitations imposed by the dictatorship and the gradual elimination of controls on the press and censorship that journalism is allowed to develop for the first time in 40 years, in a framework of freedoms. This thesis seeks to make a portrait, the most comprehensive, function and evolution at all levels (but mainly journalistic, political and ideological) that of the eleven general information newspapers to be published in Barcelona for three years transition (1975-1978). Through careful analysis of the content published by these media at various times of special historical significance, the work shows the changes and behavior of the Barcelona press in a political context of democratization.

Keywords

legislation; newspaper; news; article; editorial; freedom; Franquism; dictatorship; democracy; politics; discourse; press; transition; journalism; history; Barcelona; Catalunya; legislació; diari; notícia; article; editorial; llibertat; franquisme; dictadura; democràcia; política; discurs; premsa; transició; periodisme; història; Catalonia; Barcelona

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism

Documents

tmmdlr.pdf

3.013Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)