Ramon Esquerra (1909-1938?) : geografia vital i crítica d'un esperit comparatista

dc.contributor
Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació
dc.contributor.author
Molla Rodríguez, Guillem
dc.date.accessioned
2011-04-12T17:37:42Z
dc.date.available
2010-08-12
dc.date.issued
2010-07-12
dc.date.submitted
2010-08-12
dc.identifier.isbn
9788469361146
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0812110-122544
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7830
dc.description.abstract
La intenció d'aquesta tesi ha estat analitzar la dimensió biogràfica i crítica de Ramon Esquerra (1909-1938?). Es pretén arribar a la seva teoria a través de la seva pràctica, reconstruir el pensament global d'Esquerra a partir de l'obra dispersa que ens ha llegat i deixar constància d'un pensament literari -un pensament que mai no formularia de manera completa, però que existia i evolucionava a través de la ressenya de les obres d'altri o de la publicació de manuals i estudis-. L'activitat vital i professional de Ramon Esquerra parteix d'una autèntica passió per la literatura i la crítica literària. Aquesta activitat s'articula principalment i té el seu fruit en el camp del periodisme, la traducció i la docència. En tots tres camps, es revela com a intermediari i peça fonamental en la difusió de la literatura occidental i universal a Catalunya, que introdueix, primer, a través d'una crítica comparatista intuïtiva i, després, a través del model francès de la literatura comparada d'entreguerres, que disciplina la primera i en canvia bona part dels centres d'interès.
cat
dc.description.abstract
The aim of this thesis was to analyse the biographical and critical dimension of Ramon Esquerra (1909-1938?). My intention was to arrive at his theory by way of his practice, reconstructing Esquerra's global thinking from the disperse work he left behind. The idea was to present a style of literary thinking - a style of thinking that he would never come to formulate completely, but which existed and evolved through the review of others' works and the publication of manuals and studies. Ramon Esquerra's life and career were based on a true passion for literature and literary criticism. This mainly manifested itself and bore fruit in the fields of journalism, translation and teaching. In all three fields, he reveals himself to be an intermediary and a fundamental party in the diffusion of western and universal literature in Catalonia, which he introduced, firstly, through an intuitive comparatist criticism, and later by means of the French model of comparative literature from the interwar period, which disciplined the former and changed its focus of interest.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Girona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Journalism
dc.subject
Comparative literature
dc.subject
Criticism
dc.subject
Catalan literature
dc.subject
Años 30
dc.subject
Crisis entreguerras
dc.subject
Periodismo
dc.subject
Crítica literaria
dc.subject
Anys 30
dc.subject
Crisis entreguerres
dc.subject
Periodisme
dc.subject
Literatura comparada
dc.subject
Crítica literària
dc.subject
Literatura catalana
dc.subject
Ramon Esquerra
dc.subject
1930s
dc.title
Ramon Esquerra (1909-1938?) : geografia vital i crítica d'un esperit comparatista
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
82
cat
dc.contributor.authoremail
guillem.molla@udg.edu
dc.contributor.director
Pla, Xavier, 1966-
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
Gi. 1036-2010


Documents

tgmr.pdf

8.073Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)