El contrato psicoterapéutico como herramienta de cambio de los impulsores y resolutivo de la demanda inicial

Author

Sellarés Biel, Enriqueta

Director

Botella, Lluís

Date of defense

2012-07-11

Legal Deposit

B.24091-2012

Pages

134 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El Contracte Psicoterapeutic i els Impulsors són ambdós conceptes de 1'Análisi Transaccional, corrent iniciada per Eric Berne per abordar les temátiques portades pels seus pacients. Tenint en compte els cinc Impulsors diferents que Taibi Kahler va descriure i la formulació d'un Contracte Psicoterapeutic basat en les teories de 1'Análisi Transaccional, s'han estudiat 150 casos identificant l'lmpulsor primari de cada pacient amb el qüestionari del Guió de Vida de Holloway, establint un objectiu de Contracte Psicoterapeutic i així comprovant si la demanda inicial del pacient es resolia una vegada canviat l'lmpulsor. Els resultats de l'estudi acompanyen la hipotesi, demostrant que fent servir el Contracte Psicoterapeutic s'aconsegueix canviar l'Impulsor primari del pacient i canviant l'Impulsor s'aconsegueix resoldre la demanda inicial.


El Contracto Psicoterapéutico y los Impulsores son ambos conceptos del Análisis Transaccional, corriente iniciada por Eric Beme para abordar las temáticas traídas por sus pacientes. Teniendo en cuenta los cinco Impulsores diferentes que Taibi Kahler describió y la formulación de un Contrato Psicoterapéutico basado en las teorías del Análisis Transaccional, se han estudiado 150 casos identificando el Impulsor primario de cada paciente con el cuestionario del Guión de Vida de Holloway, estableciendo un objetivo de Contrato Psicoterapéutico y así comprobando si la demanda inicial del paciente se resolvía una vez cambiado el Impulsor. Los resultados del estudio acompañan la hipótesis, demostrando que usando el Contrato Psicoterapéutico se logra cambiar el Impulsor primario del paciente y cambiando el Impulsor se logra resolver la demanda inicial.


The Psychotherapeutic Contract and Drivers are both concepts of Transactional Analysis, theory initiated by Eric Beme to solve the problems his clients had. Taking into consideration the five different Drivers that Taibi Kahler described and using a Psychotherapeutic Contract based on the Transactional Analysis theories, 150 cases have been studied, identifying the basic Driver of each patient with Holloway's Life Script Questionnaire, establishing a Psychotherapeutic Contract objective and checking out if the patient's initial demand was solved once the Driver was changed. The results of the study showed how using the Psychotherapeutic Contract, Drivers can be changed and by changing the basic Driver, the patient's initial demand can also be solved.

Keywords

Contracte Psicoterapeutic; Impulsors; Anàlisi transaccional; guió de vida; Contrato psicoterapéutico; Impulsores; Análisis transaccional; Guión de vida; Psychotherapeutic contract; drivers; transactional analysis; Life Script

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Clínica

Documents

Tesis definitiu FINAL.pdf

1.093Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)