La protección jurisdiccional de las víctimas de violencia de género desde la perspectiva constitucional

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
dc.contributor.author
Roman Martín, Laura
dc.date.accessioned
2016-12-19T11:35:09Z
dc.date.available
2016-12-19T11:35:09Z
dc.date.issued
2016-02-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/398708
dc.description.abstract
La tesi defensa l'existència d'un dret a la protecció de les víctimes de violència de gènere derivat de la Constitució Espanyola, del contingut del qual es desprèn un deure estatal de salvaguarda de la vida i integritat personal de les víctimes. La investigació adopta una perspectiva multinivell, que pren en consideració no només el sistema de drets fonamentals constitucionalment garantits i llur interpretació per part del Tribunal Constitucional espanyol, sinó també la normativa internacional de Nacions Unides, del Consell d'Europa i de la Unió Europea, així com la jurisprudència vinculada, és a dir, els dictàmens del Comitè CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women) i les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans. Després de la construcció teòrica d'aquest dret, la tesi indaga sobre el seu vessant pràctic; per aquesta raó, estudia l'Ordre Europea de Protecció, un instrument jurídic establert per una Directiva de la Unió Europeu en el marc del reconeixement mutu de resolucions judicials, que persegueix una protecció transnacional efectiva de les víctimes en l'àmbit de la Unió Europea. Així mateix, arran d'aquesta Ordre, es realitza un estudi comparat de les normes internes de les legislacions nacionals de 26 estats membres de la Unió Europea relatives a la protecció de les víctimes de violència de gènere, i s'ofereix una anàlisi sobre els models de protecció existents en l'actualitat per a aquest tipus de víctimes, i la seva efectivitat.
en_US
dc.description.abstract
La tesis defiende la existencia de un derecho a la protección de las víctimas de violencia de género derivado de la Constitución Española, de cuyo contenido se desprende un deber estatal de salvaguarda de la vida e integridad personal de las víctimas. La investigación adopta una perspectiva multinivel, que toma en consideración no solo el sistema de derechos fundamentales constitucionalmente garantizados y la interpretación del Tribunal Constitucional español, sino también la normativa internacional de Naciones Unidas, del Consejo de Europa y de la Unión Europea, así como la jurisprudencia vinculada, es decir, los dictámenes del Comité CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women) y las Sentencias del Tribunal Europeo de Derechos Humanos. Tras la construcción teórica de este derecho, la tesis indaga sobre su vertiente práctica; para ello, estudia la Orden Europea de Protección, un instrumento jurídico establecido por una Directiva de la Unión Europea en el marco del reconocimiento mutuo de resoluciones judiciales, que persigue una protección transnacional efectiva de las víctimas en el ámbito de la Unión europea. Asimismo, al hilo de esta Orden, se realiza un estudio comparado de las normas internas de las legislaciones nacionales de 26 estados miembros de la Unión Europea relativas a la protección de las víctimas de violencia de género, y se ofrece un análisis sobre los modelos de protección existentes en la actualidad para este tipo de víctimas y su efectividad.
en_US
dc.description.abstract
The thesis defends the existence of a right to the protection of victims of gender violence derived from the Spanish Constitution, from the content of which a State's duty to safeguard the life and physical integrity of victims is clear. The research adopts a multilevel perspective, that takes into account not only the system of constitutionally guaranteed fundamental rights and its interpretation from the Spanish Constitutional Court, but also the international standards of the United Nations, the Council of Europe and the European Union and the related jurisprudence, that is to say, the opinions of the CEDAW Committee (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women) and the judgments of the European Court of Human Rights. After the theoretical construction of this right, the thesis consider its practical side; therefore, it studies the European Protection Order, a legal instrument established by a European Union Directive in the framework of mutual recognition of judicial decisions, that aims to offer transnational effective protection to victims in the area of the European Union. Also, in line with this Order, the thesis offers a comparative study of the internal rules of the national legislation of 26 member states of the European Union concerning the protection of victims of domestic violence, and an analysis on the existing protection models for this type of victims and their effectiveness.
en_US
dc.format.extent
300 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Violència de gènere
en_US
dc.subject
Ordre europea de protecció
en_US
dc.subject
Protecció de víctimes
en_US
dc.subject
Violencia de género
en_US
dc.subject
Orden europea de protección
en_US
dc.subject
Protección de víctimas
en_US
dc.subject
Gender violence
en_US
dc.subject
European protection order
en_US
dc.subject
Protection of victims
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i Jurídiques
en_US
dc.title
La protección jurisdiccional de las víctimas de violencia de género desde la perspectiva constitucional
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
341
en_US
dc.subject.udc
342
en_US
dc.contributor.director
Jaria Manzano, Jordi
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

5.059Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)