Preference Disaggregation: Towards an Integrated Framework

Author

Ghaderi, Mohammad

Director

Agell Jané, Núria

Codirector

Ruiz Vegas, Francisco Javier

Date of defense

2017-06-23

Pages

167 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

La desagregació de preferències pretén capturar models de preferències mitjançant la descomposició de la informació obtinguda a partir de preferències indirectes que estan en forma d'eleccions holístiques o judicis. Des d'una perspectiva d'ajuda a la presa de decisions multi criteri, aquesta informació es pren com a punt de partida en un procés d'inferència que condueix a model de preferències basat en punts de vista, generalment conflictius, que conjuntament formen una base per a la decisió. L'estudi de les decisions humanes ha rebut una atenció creixent en els últims anys des de diverses disciplines, que inclouen des de les ciències del comportament (anàlisi de decisions, desagregació de preferències), la intel·ligència artificial (aprenentatge de preferències), fins a l'economia i el màrqueting (teoria de l'elecció). Les tres corrents, encara que originades per diferents filosofies, convergeixen ràpidament cap a una comprensió integral de les preferències, que és l'element bàsic per a les decisions i accions humanes. Aquesta tesi doctoral aprofundeix en aquesta àrea de recerca mitjançant la introducció d'un marc analític integrat que permet capturar les preferències d'una forma complexa a partir de l'observació d'opcions holístiques, decisions i judicis.


La desagregación de preferencias pretende capturar modelos de preferencias mediante la descomposición de la información obtenida con preferencias indirectas que están en forma de elecciones holísticas o juicios. Desde una perspectiva de ayuda a la toma de decisiones multicriterio, dicha información se toma como punto de partida en un proceso de inferencia que conduce a modelo de preferencias basado en puntos de vista, generalmente conflictivos, que conjuntamente forman una base para la decisión. El estudio de las decisiones humanas ha recibido una atención creciente en los últimos años desde varias disciplinas, que incluyen desde las ciencias del comportamiento (análisis de decisiones, desagregación de preferencias), la inteligencia artificial (aprendizaje de preferencias), hasta la economía y el márqueting (teoría de la elección). Las tres corrientes, aunque originadas por diferentes filosofías, convergen rápidamente hacia una comprensión integral de las preferencias, que es el elemento básico para las decisiones y acciones humanas. Esta tesis doctoral profundiza en esta área de investigación mediante la introducción de un marco analítico integrado que permite capturar las preferencias de una forma compleja a partir de la observación de opciones holísticas, decisiones y juicios.


Preference disaggregation aims at capturing preference models by decomposing indirect preference information that are in form of holistic choices or judgments. From a multiple criteria decision aiding perspective, such information is taken as input to an inference procedure that yields to a preference model based on all the, usually conflicting, points of view that together form a basis for the judgments. Studying human judgments and choices has received increasing attention in the last few years from several disciplines, including behavioral science (decision analysis, preference disaggregation), artificial intelligence (preference learning), and economics and marketing (choice modeling). The three streams, although originated from different philosophies, are converging rapidly to a comprehensive understanding of human preferences, that is the main element of decisions and actions. This doctoral dissertation sheds light on this phenomenon by introducing an integrated analytical framework that allows capturing preferences of a complex form by observing holistic choices, decisions, and judgments.

Keywords

Decision Analysis; Preference Learning; Multiple Criteria Analysis; Linear programming; Simulation

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Negocis, administració i dret

Documents

Tesi_Mohammad_Ghaderi.pdf

1.904Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.