El fenomen Barcelona & Gaudí : claus per a l'estudi del procés de conformació

Author

Vidal Peig, Teresa

Director

Crespo Cabillo, Isabel

Date of defense

2017-03-08

Pages

304 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Representació Arquitectònica

Abstract

This Thesis is a study on the conforming process of the architect Antoni Gaudí and his work image as a reference and city claim of Barcelona, and how he has became the masterpiece on the International Catalan Modernism recognition. Over the years, the relationship between the image of Gaudi and Barcelona had two opposite sides that include terrible critics and unconditional admiration. From the analysis of different art exhibitions, particularly in Catalonia and Japan about the image of Antoni Gaudí and his work, it aims to evidence which have been the key factors that have developed this cultural phenomenon. We have analyzed each of the key exhibits in detail and has found evidence that expressed, at any time, a rejection or admiration of the work of Antoni Gaudí. This process begins with the Universal Paris exhibition in 1878 and still continues. The level of expertise achieved on the reception of the work of the Catalan architect and the understanding of the tourism mass phenomenon today in Barcelona must give us the keys to future actions to highlight the work of existing Gaudí buildings. The "Nau Gaudí", his first work in Mataro, should be able to get the conclusions of the study applied and like this, it will be able to be included in the Gaudian corpus, following the current model with the necessary amendments if necessary.


Aquesta tesi doctoral consisteix en l'estudi sobre el procés de conformació de la imatge de l'arquitecte Antoni Gaudí i de la seva obra com a referent i reclam de la ciutat de Barcelona i peça clau en el reconeixement internacional del modernisme català. El treball s'ha fet a partir de l'anàlisi de la seva fortuna crítica i sobretot a partir de les exposicions relacionades, tractades com a eines estratègiques al llarg del temps i arreu del món i es posa especial atenció en les que tingueren lloc a Barcelona i al Japó. S'ha analitzat cadascuna de els exposicions clau de manera detallada i s'ha detectat les evidències que han expressat, en cada moment, un rebuig o bé una admiració de l'obra d'Antoni Gaudí. Aquest procés, s'inicia amb l'Eexposició de Paris de 1878 i es perllonga encara ara. El grau d'expertesa assolit sobre la recepció de l'obra de l'arquitecte català ajudarà a canalitzar i reflexionar sobre les conseqüències de la conformació de la seva imatge com la massificació del turisme actual de Barcelona. Les conclusions han de servir per identificar les diferents claus que han propiciat aquesta conformació del fenomen Barcelona-Gaudí per saber intervenir en el futur en altres obres de Gaudí i del modernisme en general, com per exemple, la seva primera construcció, a Mataró, la "Nau Gaudí" per tal de situar-la dins del corpus Gaudinià, seguint el model actual amb les esmenes necessàries si s'escau.

Keywords

Gaudí, Antoni, 1852-1926; Cooperativa Obrera Mataronesa; Exhibitions; Tourism management; Exposicions; Gestió turística

Subjects

72 - Architecture

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Arquitectura

Documents

TMTVP1de1.pdf

73.87Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)