Desarrollo y validación del cuestionario SIQUE: evaluación de la ideación suicida en la adolescencia desde una aproximación situacional

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
Dueñas Rada, Jorge Manuel
dc.date.accessioned
2017-10-30T12:47:55Z
dc.date.available
2019-01-17T02:00:37Z
dc.date.issued
2017-07-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/454744
dc.description.abstract
Les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostren que el suïcidi va ser la primera causa externa de mort a Espanya l'any 2015. La ideació suïcida pot ser el primer senyal d'un possible futur comportament suïcida, per la qual cosa és important disposar d'instruments que permetin avaluar i detectar de forma primerenca la ideació suïcida, per a realitzar una adequada prevenció de les conductes autolítiques. Donada la manca d'instruments autoadministrats en castellà que estiguin dissenyats específicament per avaluar la ideació suïcida dels adolescents, l'objectiu d'aquesta investigació consisteix en desenvolupar un nou qüestionari, amb propietats psicomètriques adequades, que permeti avaluar la ideació suïcida en aquesta població, partint d'un enfocament situacional. Per aquest motiu, el qüestionari desenvolupat, anomenat SIQUE, inclou 10 situacions que pot viure un adolescent amb la família, els amics, o amb desconeguts, algunes positives i d’altres negatives. Per cada situació es presenten 9 alternatives de resposta, algunes vinculades amb la ideació suïcida negativa i d’altres amb la ideació suïcida positiva. Es va administrar el qüestionari a una mostra de 435 subjectes amb edats compreses entre els 15 i els 19 anys (53% dones). Es va dur a terme una Anàlisi de components principals de tres vies (ATCV) per determinar quins eren els components subjacents a les dades, i també, es van calcular correlacions per avaluar la validesa convergent i discriminant de l'instrument desenvolupat. Els resultats han revelat dos components de situacions (estressants i plaents) i dos components de reaccions (Ideació suïcida negativa i Ideació suïcida positiva). També s'han obtingut les dues dimensions esperades en relació a la forma d'enfrontar-se a les situacions: Actitud positiva davant la vida i Actitud negativa davant la vida. A més, els resultats mostren que el qüestionari presenta una consistència interna adequada. També mostra una validesa convergent i discriminant adequada, en relació a les correlacions obtingudes amb els trets de personalitat, la simptomatologia depressiva, la satisfacció amb la vida i la maduresa psicològica.
en_US
dc.description.abstract
Los últimos datos publicados por el Instituto Nacional de Estadística (INE) muestran que el suicidio fue la primera causa externa de muerte en España en el año 2015. La ideación suicida puede ser la primera señal de un posible futuro comportamiento suicida, por lo que es importante disponer de instrumentos que permitan evaluar y detectar de forma temprana la ideación suicida para realizar una adecuada prevención de las conductas autolíticas. Considerando la escasez de instrumentos autoadministrados en castellano, diseñados específicamente para evaluar la ideación suicida de los adolescentes, el objetivo de esta investigación consiste en desarrollar un nuevo cuestionario, con adecuadas propiedades psicométricas que permita evaluar la ideación suicida en esta población, partiendo de un enfoque situacional. Por ese motivo, el cuestionario desarrollado, denominado SIQUE, incluye 10 situaciones que puede vivir un adolescente con la familia, los amigos, o con desconocidos, algunas positivas y otras negativas. Para cada situación se presentan 9 alternativas de respuesta, algunas vinculadas con la ideación suicida negativa y otras con la ideación suicida positiva. Se administró el cuestionario a una muestra de 435 sujetos con edades comprendidas entre los 15 y los 19 años (53% mujeres). Se llevó a cabo un Análisis de componentes principales de tres vías (ATCV) para determinar cuáles eran los componentes subyacentes a los datos, y también se calcularon correlaciones para evaluar la validez convergente y discriminante del instrumento desarrollado. Los resultados han revelado dos componentes de situaciones (estresantes y placenteras) y dos componentes de reacciones (Ideación suicida negativa e Ideación suicida positiva). También se han obtenido las dos dimensiones esperadas en relación a la forma de enfrentarse a las situaciones: Actitud positiva ante la vida y Actitud negativa ante la vida. Además, los resultados muestran que el cuestionario presenta una adecuada consistencia interna y una adecuada validez convergente y discriminante en lo que se refiere a las correlaciones obtenidas con los rasgos de personalidad, la sintomatología depresiva, la satisfacción con la vida y la madurez psicológica.
en_US
dc.description.abstract
The latest data published by Statistical National Institute (INE) showed that suicide was the first external reason of death in Spain, in 2015. The suicide ideation can be the first signal of a possible future suicidal behavior, so it is very important to have instruments to assess and detect suicide ideation as soon as possible, to carry out an adequate prevention of self-harming behavior. Taking into account the lack of self-administered questionnaires in Spanish specially designed to assess suicide ideation in adolescents, the main goal of this research is developing a new questionnaire, with adequate psychometric properties to assess suicide ideation in this sample, with a situational approach. For this reason, the questionnaire developed, named SIQUE, includes 10 situations that an adolescent may live with family, friends, or unknown people, some positives and others negatives. For each situation, it is presented 9 alternatives answers, some of them linked to negative suicide ideation an others with positive suicide ideation. It was administered to a sample of 435 subjects with ages between 15 to 19 years old (53% women). It was carried out using a three-mode component analysis in order to know the underlying components. Convergent and discriminant validity were also assessed. Results showed two components for the responses and two components for the situations. We also found two latent dimensions for persons: Negative attitude to life and Positive attitude to life. Moreover, results showed that this questionary has an adequate internal consistency and an adequate convergent and discriminant validity, taking into account the correlations found between the dimensions for persons and the other variables: personality traits, depressive symptomatology, life's satisfaction and psychological maturity.
en_US
dc.format.extent
246 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ideació suïcida
en_US
dc.subject
Avaluació
en_US
dc.subject
Components trimodales
en_US
dc.subject
Ideación suicida
en_US
dc.subject
Evaluación
en_US
dc.subject
Componentes trimodales
en_US
dc.subject
Suicidal ideation
en_US
dc.subject
Evaluation
en_US
dc.subject
Three-mode component
en_US
dc.subject.other
Ciéncias de la salud
en_US
dc.title
Desarrollo y validación del cuestionario SIQUE: evaluación de la ideación suicida en la adolescencia desde una aproximación situacional
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.subject.udc
06
en_US
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
3
en_US
dc.contributor.authoremail
jorgemanuel.duenas@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Morales Vives, Fàbia
dc.embargo.terms
18 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESIS.pdf

3.654Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)